

BANCHA CHINA - zelený čaj
Bancha je pôvodne japonská, ale prečo nedať šancu aj jej čínskej kolegyňy. Môžete si objednať rovno obe a za dlhých pohodových večerov ochutnávať, pozorovať, nasávať vôňu... Bancha China síce vyrástla v iných podmienkach a bola zozbiera inými farmári než tá z Japonska, na kvalite jej to ale vôbec neuberá. Je plná, bohatá aromaticky príjemne osviežujúca.
Zloženie
Zelený čaj Bancha China 100%Nálev a chuť čaju
Zelený čaj Bancha China má typické dlhé, robustné lístky, ktoré po zaliatí zafarbia nálev do svetlého zelenožltého odtieňa. Po otvorení vrecka cítime ľahkú trávovú arómu so slabou sladkastou stopou. Nápoj je príjemne prirodzený, chuť odráža skladkosť a strednú trpkosť. Je podobná Senchi, ale rozdiely medzi o niečo akostnejšou Senchou a Banchou spozná naozaj len skúsený odborník.
Pôvod čaju
Čínsku Banchu od japonskej rozozná len naozajstný fajnšmeker a tiež málokto rozlíši Banchu od Senchi, ktorá je na rebríčku kvality o stupienok vyššie. Jediným rozdielom medzi týmito dvoma čajmi je, že na výrobu Banchi sa používajú spodné čajové lístky, ktoré nie sú toľko vystavené slnku. Zato sú väčšie a zberajú sa neskôr, asi v 3. až 4. zbere. Potom majú rovnaké množstvo aromatických látok a antioxidantov ako predtým zberaná Sencha, ale o trochu menej kofeínu, čo môže byť pre niekoho výhodou.
V Číne sa Bancha zberá a produkuje najmä v oblasti Wenshan ležiacej na juhovýchode provincie Yunnan. Ide o prefektúru charakteristickú monzúnovým podnebím. Jej takmer deväťdesiat päť percent zaberá tibetská náhorná plošina. Väčšina regiónu má priaznivé podnebie bez zimných mrazov a letných horúčav. Presne takéto počasie vyhovuje čajovníkom, ktoré sú sadené vysoko nad morom a ku svojmu životu vyložene potrebujú vzdušnú vlhkosť. Na druhú stranu zle znáša premokrenie, takže počasie s pravidelnými dažďami a pomerne stabilnými teplotami im veľmi vyhovuje.
Zber prebieha ručne, lístky sú odštipované alebo šklbané, ukladané do veľkých, väčšinou bambusových košov, a transportované na spracovanie. Potom, čo zvädnú, sa krátko a opakovane naparujú, aby sa zastavil proces oxidácie, potom sú zvinuté, sušené a triedené.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Banchu nasypte v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl vody. Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Banchu zalejte vodou s teplotou 70-80 °C.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.
- Banchu je možné nechať 2x lúhovať.

























15. 4.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

Liatinová čajová kanvica so sitkom 1200 ml - zelený dekor

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - ORIENTÁLNY MOTÍV

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - kvetinový dekor
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

CHINA CHUN MEE - zelený čaj

CHINA SENCHA - zelený čaj
