

BAZALKA LIST (Ocimum basilicum)
Túto rastlinku musíte poznať! Ocimum Basilikum je kráľom už len podľa názvu - ocimum znamená voňať, basileus je kráľ. Urobte z bazalky nielen kráľa svojej kuchyne, ale aj lekárničky. Okrem toho, že s jej pomocou vykúzlite bezkonkurenčné spaghetti al pomodoro, uľavíte si tiež od únavy aj prechladnutia.
Zloženie
Bazalka 100%Nálev a chuť byliny
Bazalka chutí korenisto sladkasto. Nie je v nej nič zvieravé, ale je veľmi aromatická a výrazná. V sušenom stave časť svojich intenzívnych tónov stráca, napriek tomu ju spoznáte na prvé ochutnanie. A to aj v čajových zmesiach. Nálev má svetlo žltú farbu a príjemnú vôňu.
Pôvod byliny
Botanici rozlišujú skoro 70 druhov bazalky. Rastlina z čeľade hluchavkovitých sa prirodzene vyskytuje v Afrike a Južnej Amerike, vybrané druhy sú ale pestované na celom svete.
Konkrétne bazalka pravá (Ocimum basilicum) sa do strednej Európy dostala pravdepodobne z Prednej Indie v 16. storočí. Ide o 20-40 centimetrov vysokú bylinu, jednoročnou, v niektorých prípadoch zplaňujícu. Stonka je lysovitá, listy podlhovasté a vajcovité, niekedy so zubatými okrajmi. Bazalka pravá kvitne bielo od júla do septembra, jej plodmi sú takzvané tvrdky - plod rozpadajúce sa na 4 suché plody.
Pokiaľ ide o stanovište, dobre sa bazalke darí na teplých a slnečných miestach. Má rada kyprú a živinami bohatú pôdu, semená sa vysievajú v marci.
Pre gastronomické alebo liečiteľské použitie sa zberá vňať aj s listami, a to 2-3x ročne. Ideálny čas zberu je medzi 11. a 14. hodinou, kedy je v rastline maximum esenciálnych látok. Sušiť by sa bazalka mala v tieni, buď vo zväzkoch alebo rozložená na sitách. Správne zaschnutá má tmavo zelenú farbu.
Bazalka je mimoriadne populárna už od čias starovekého Grécka. Vtedy bola okrem iného používaná na liečenie uštipnutia hadom alebo Škorpiónom. Dnes sa uplatňuje ako korenie so širokým uplatnením a tiež ako liečivka.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bazalku zalejte vriacou vodou (100 °C) v pomere 1 čajovej lyžičky na 1,5 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 8 - 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.





Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ŠALVIA VŇAŤ (Salvia officinalis) - bylina

Mäta pieporná
