

BENEDIKT ČUBET VŇAŤ (Cnicus benedictus L.) - bylina
Nielen u ľudí, ale aj u bylín často platí nomen omen. Benedictus je v preklade požehnaný, takže tento Benedikt lekársky má schopnosť pôsobiť skutočne mimoriadne. Liečivka zo Stredomoria tonizuje zažívanie, má hojivé a posilňujúce schopnosti. Ale pozor, rovnako ako v iných prípadoch platí: Všetkého s mierou. Aj benediktu.
Zloženie
Benedikt čubet 100%Hovorí sa mu rôzne - benedikt lekársky, čubet, krasovlások či požehnaný bodliak. S posledným pomenovaním sa spája legenda o Karlovi Veľkom. Jeho armáde hrozila počas bojov morová nákaza. Vojvodca chcel bitku vzdať a stiahnuť sa, keď v tom sa mu zjavil anjel a poradil mu, nech vystrelí šíp. Kde šíp dopadne, tam vraj nájde poklad, ktorý jeho vojakov ochráni. A hádate správne, bol to práve čubet.
Benedikt môže dorásť do výšky 60 cm. Má výrazné listy a strapatý žltý kvet. Je typický pre oblasť okolo Stredozemného mora, kde si vyberá pokojne suchšiu, ale kvalitnú pôdu. Jeho vňať sa zbiera v dobe plnej vegetácie, aby bola bohatá na zdraviu prospešné látky. Potom sa pri nízkych teplotách okolo 30 °C pomaly suší.
Čubet je jedlá bylina. V Škótsku dokonca vkladali list rastliny medzi dva natreté krajce, ako výživnú a celkom chutnú desiatu. Najčastejšie sa však z vňati pripravuje nálev. Ten je možné jednoducho piť, alebo sa používa na obklady a do kúpeľov. Urýchľuje totiž hojenie rán a podráždenej pokožky. Najväčším prínosom pre naše zdravie je však jeho vplyv na pečeň a obličky. Ocenia ho aj dojčiace ženy, ktorým môže pomôcť so zvýšením produkcie mlieka.
Odvar z benediktu možno v rozumnej miere konzumovať po dobu šiestich až ôsmich týždňov, potom radíme prestávku. Neodporúčame ho však tehotným ženám a ľuďom, ktorí užívajú medikáciu znižujúcu prekyslenie žalúdka.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu zalejte vriacou vodou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 250 ml.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 15 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

Žihľava listy - bylina

ŽELEZNÍK VŇAŤ - bylina
