

HONEYBUSH BIO
Honeybush miluje divoké svahy Kapského mysu, raduje sa z prímorského vánku prinášajúceho vlahu, oceňuje pravidelné požiare. Keď klíči, preráža si cestu nehostinným terénom, keď kvitne, šíri omamnú vôňu. Jediné, čo neznáša, sú chemické hnojivá a znečistené ovzdušie. A práve preto ho zbožňujeme. Prináša nám totiž prírodu v najrýdzejšej podobe. Nespútanú a tak krehkú.
Zloženie
Honeybush BIO 100%Nálev a chuť čaju
Pre Honebyush je typická nádherne mahagónová farba, ktorá po zaliatí dáva tmavo oranžový až červenohnedý nálev. Aróma je sladká, veľmi príjemna a chuť si potyká aj so skutočným medom. Je sladká, hebká a láskavá.
Ak máte radi čaj aj v studenej verzii, skúste si Honeybush pripraviť ako ice tea. Jednoducho nalejte teplý nápoj na kocky ľadu. Výsledkom bude lahodný a prirodzene sladký doplnok pitného režimu.
Pôvod čaju
Tento "čaj" má pôvod veľmi špecifický. Máme tým na mysli, že sa nevyrába z čajovníka čínskeho ako klasický zelený, čierny alebo biely čaj, ale z kríka Cyclopia intermedia. Ide o približne 150 centimetrovú rastlinu s dlhými vetvičkami a ihlicovitými lístkami, ktorá sa vyskytuje len v divokej prírode na Južnom a Východnom myse Juhoafrickej republiky. Má vysoké nároky na zloženie pôdy, vzdušnú vlhkosť aj svetelné pomery, navyše je mimoriadne citlivá na prítomnosť priemyselných chemikálií. Preto je čaj z nej vyrobený 100% prírodný a bez zdravie ohrozujúcich látok.
Honeybush, čiže medový ker, objavili pravdepodobne africkí Krováci. Učarovala im jeho skvelá chuť a neskôr aj liečebné účinky. Prvá písomná zmienka o tomto výnimočnom kríku je datovaná do roku 1705, jeho vlastnosti však boli popísané až v roku 1830. Pretože mal úspech aj ako vývozný artikel, snažili sa miestni obyvatelia založiť plantáže honeybushu. Prvá vznikla v roku 1996, ale experiment nepriniesol požadované výsledky. V roku 2001 vznikla ďalšia plantáž blízko mesta Haarlem, nasledovala ju záhrada v Ericaville. Honeybush sa ale skutočne nenechá zviazať pravidlami a kŕmiť chemickými hnojivami. Napriek tomu, že jeho popularita stále rastie (najobľúbenejší je v Japonsku, Nemecku a Švajčiarsku), zberá sa doteraz väčšinou iba v divokej prírode.
Zber úrody honeybushu nie je jednoduchý. Na strmé úbočia miestnych kopcov sa musia zberači šplhať často pomocou lán. Kríky osekávajú kosákom asi 30 centimetrov nad zemou, plnia nimi veľké koše a tie spúšťajú dole k traktorom, ktoré ich odvážajú na spracovanie. Na farmách sú celé vetvičky aj s listami narezané na dĺžku 6-30 milimetrov. Potom nasleduje fermentácia, teda prirodzený proces kvasenia. V súčasnej dobe sa používajú dva spôsoby: fermentácia vo veľkých zhromaždeniach alebo predhriatych peciach. V prvom prípade sa Honeybush nahrnie na kruhové haldy s výškou 2 metre a priemerom 5 metrov. Masa o váhe 1,5-2,5 tony je zakrytá plátnom a ponechaná 3 dni spontánnemu zahrievaniu a kvaseniu. Fermentácia v peci je zárukou kvalitnejšieho výrobku a kratšej doby (24-36 hodín), ale je samozrejme finančne náročnejšia. Keď je Honeybush hotový a má krásnu mahagónovú farbu, prichádza na rad sušenie na slnku. Zvyčajne trvá 1-2 dni. Nasleduje preosievanie, vyradenie kúskov širších ako zápalka, balenie do tkaných sáčkov a expedícia.
Účinky čaje
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Honeybush zalejte vriacou vodou 100 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























22. 4.
13. 4.
16. 12.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Bavlnené sitko M - 1 ks

Filter papierový L - do čajových konvičiek

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM 900 ml - kvetinový dekor

Čajová kanvica so sítkom 900 ml - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

JAZMÍNOVÝ - zelený čaj

ROOIBOS
