

BRAZÍLIA DESPALADA GREEN YERBA MATE
Škoda, že nemôžeme každému balíčku tejto krásavice z Paraná nasadiť zlatú korunku. Zaslúžila by si ju. Táto Yerba Maté je skutočnou princeznou. Vozíme ju rovno z plantáže a nikdy neodoláme, aby sme si hneď nenaplnili kalabasu a nepodľahli jej zemitej a predsa atraktívnej chuti. Mate Green Despalada sa výborne hodí pre tých, čo s nápojom juhoamerických indiánov zatiaľ len koketujú. Učaruje im svojou silou aj nehou zároveň.
Zloženie
Yerba Mate 100%Nálev a chuť čaju
Toto Maté dáva svetlo žltý, iskrivý nálev typickej zemitej vône. Chuť je delikátnejšia než u Maté z iných plantáží, napriek tomu v nej prebleskuje ráznosť, príjemná natrpklosť a samozrejmá zemitosť.
Pôvod čaju
Despalada Green Yerba Maté sa "narodilo" v južnej Brazílii, presnejšie povedané v štáte Paraná ohraničenom na východe Atlantikom. Je o niečo menšia ako Rumunsko a prírodné podmienky mnohí tiež považujú za veľmi podobné.
Na území Paraná ležia pozostatky jedného z najvýznamnejších subtropických porastov vzácnych araukárií na svete. Západnú hranicu krajiny tvorí rieka Paraná, samotný štát možno geograficky rozdeliť na pobrežnú oblasť, pohoria a roviny. Priemerná teplota sa pohybuje okolo 19 ⁰C. Podnebie charakterizujú subtropické horúce letá a suché zimy, v oblasti Curitiba tiež so snehovými zrážkami.
Maté, teda sušené lístky cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis), začali ako prvé užívať indiáni z kmeňa Guarani v južnej časti Brazílie. S príchodom španielskych kolonizátorov zažilo popíjanie Maté veľký rozmach. V polovici 17. storočia po ňom jezuiti dokonca tak bažili, že sa im podarilo založiť nové plantáže. To vyvolalo vážne konkurenčné boje zavŕšené ich vyhnaním v roku 1770 a čiastočným rozpadom paraguajskej produkcie. Na prelome 19. a 20. storočia prevzala štafetu pestovania aj spracovania lístkov cezmíny paraguajskej Brazília. Dnes zásobuje svetový trh z 53 percent, nasleduje ju Argentína (37 percent) a Paraguaji (10 percent).
Ale späť k Despalada Green Yerba Maté. Je vyrobené z kríkov cezmíny paraguajskej, ktoré vyrástli na zatienených plantážach. Listy a vetvičky, ktoré boli zozbierané ručne, napumpovali farmári do veľkých vriec a nechali fermentovať. Proces je skončený krátkym zahriatím. Potom sa Yerba suší horúcim vzduchom v špeciálnych sušičkách, strihá a balí. Výsledný produkt obsahuje 95 percent lístkov a 5 percent vetvičiek.
Návod na tradičnú prípravu:
- Tradične sa Mate pripravuje v tzv. kalabase (vysušenej tekvicovej šupke) a pije sa horúce alebo chladené pomocou bombilly (kovovej soľničky).
- Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lyžičky lístkov a prelejte mierne teplou vodou tak, aby lístky získali pevnú konzistenciu.
- Po niekoľkých minútach zalejte horúcou vodou a nechajte 3 minúty vylúhovať.
- Opatrne do kalabasy vsuňte bombillu a osviežujúci nápoj môžete pomaly popíjať. Aby sa do soľničky nedostali žiadne lístky, je na jej spodnom konci malé sitko. Nepripravujte príliš silný nálev, aby sa bombilla neupchala!
- Tento proces môžete z jednej dávky Mate opakovať až päťkrát. Vylúhujte však vždy maximálne 3 minúty. V prípade potreby použite na ochutenie cukor, citrón, pomaranč rum, koňak alebo mlieko.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- 1-2 lyžičky Mate nasypte do šálky (200 ml) a zalejte 70-80 °C horúcou vodou.
- Nechajte max. 3-5 minút lúhovať a potom sceďte. Čím dlhšie ho necháte lúhovať, tým je nálev povzbudivejší.
- Po 5 minútach však začína čaj horknúť.
- Z rovnakej dávky je možné pripraviť ešte ďalšie nálevy. Čaj možno ochutiť citrónom alebo javorovým sirupom.

























1. 1.
2. 3.
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

YERBA MATE VEČNÁ SILA
