

-
Čaje podľa obsahu bylín
- Alchemilkový čaj
- Bambusový čaj
- Čaj z malinovníka
- Fenyklový čaj
- Ginkgo biloba
- Goji - Kustovnica čínska
- Harmančekový čaj
- Jazmínový čaj
- Konopný čaj
- Lipový čaj
- Ľubovníkový čaj
- Mätový čaj
- Medovkový čaj
- Modrý čaj s Clitoriou
- Moringa čaje
- Rakytníkový čaj
- Šalviový čaj
- Šípkový čaj
- Tulsi čaje
- Zázvorové čaje
- Žihľavový čaj
Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Čistý Yerba Mate
Yerba mate si pochvaľujú milióny ľudí na celom svete. Niet sa čo čudovať. Posedenie pri kalabase, ktorá koluje od jedného k druhému, patrí ku chvíľam, na aké sa nezabúda. Ceremoniálne stretnutie má podľa pôvodných indiánov kmeňa Guarani zjednocovať. Bez ohľadu na to, či spoluvychutnávačov poznáte z… celý popis

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

BRAZÍLIA DESPALADA GREEN YERBA MATE

YERBA MATE NARANJA S LAPACHO

YERBA MATE PRAŽENÉ PREMIUM

GUAYUSA BIO (Ilex Guayusa)

YERBA MATE PARAGUAY ELABORADA S CATUABOU

Brasil Yerba Mate Green BIO
Čistý Yerba Mate
Yerba mate si pochvaľujú milióny ľudí na celom svete. Niet sa čo čudovať. Posedenie pri kalabase, ktorá koluje od jedného k druhému, patrí ku chvíľam, na aké sa nezabúda. Ceremoniálne stretnutie má podľa pôvodných indiánov kmeňa Guarani zjednocovať. Bez ohľadu na to, či spoluvychutnávačov poznáte z práce, ide o významnú návštevu, kamarátov alebo snáď náhodných okoloidúcich. Ale rovnako ako v iných činnostiach - nič nie je dogma. Užite si svoje mate pokojne aj pri sledovaní dobrého filmu alebo kreatívnej práci. Vždy vám prospeje.
MATÉ MUSÍ VYZRIEŤ. SKORO AKO VÍNO
Než sa zelené lístky cezmíny paraguajskej premenia na svetlo žltý a špecificky chutiaci nápoj, prejdú nespočetnými rukami. Bez zaujímavosti rozhodne nie je ani fakt, že aby vôbec cezmína vyrástla, musí jej semienko prejsť zažívaním vtákov.
Farmári si rastliny pestujú od sadeničiek, najčastejšie vo fóliovníkoch. Keď mladé cezmíny presadia na plantáže, čakajú ešte minimálne dva roky, než pristúpia k žatve. Tá býva obvykle ručná a vzťahuje sa na listy i vetvičky.
Materiál je nabitý do vriec, kde začne prebiehať prirodzená fermentáciea a oxidácia. Nesmie ale prekročiť 24 hodín. Úroda putuje na sušenie a odtiaľ do špeciálnej vyhriatej miestnosti. Tu je budúci Yerba mate dosušený pri 90 ⁰C. Nasleduje hrubé mletie a druhé utláčanie do vriec. Tentoraz v nich ale materiál zostáva 12-24 mesiacov. V priestoroch so stálou teplotou a vlhkosťou zreje. Získava tak jedinečnú farbu, vôňu a chuť.
Pred balením je mate znova drvené a triedené.
TRADIČNÝ RITUÁL SPOJUJE
V niekom možno vyvoláva potreba zachovania presne stanoveného postupu malú vzburu. Pri príprave a popíjaní Yerba mate si ale nechajte poradiť. Naozaj si ho vychutnáte lepšie, keď budete poznať, aspoň teoreticky, ako má varenie a konzumácia vyzerať. Tradíciu si predsa vždy môžete prispôsobiť vlastným možnostiam.
ORIGINÁLNA JUHOAMERICKÁ PRÍPRAVA
Tradične sa mate pripravuje v takzvanej kalabase (vysušenej tykvovej šupke) a pije sa horúce alebo chladené pomocou bombilly (kovovek slamky).
- Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lyžičky lístkov a prelejte mierne teplou vodou tak, aby lístky získali pevnú konzistenciu.
- Po niekoľkých minútach zalejte horúcou vodou a nechajte 3 minúty vylúhovať.
- Opatrne do kalabasy vsuňte bombillu a osviežujúci nápoj môžete pomaly popíjať. Aby sa do soľničky nedostali žiadne lístky, je na jej spodnom konci malé sitko. Nepripravujte príliš silný nálev, aby sa bombilla neupchala!
- Tento proces môžete z jednej dávky mate opakovať až päťkrát. Vylúhujte však vždy maximálne 3 minúty. V prípade potreby použite na ochutenie cukor, citrón, pomaranč, rum, koňak alebo mlieko.
ORIGINÁLNE CEREMONIÁLNE POPÍJANIE
- Všetci účastníci používajú jednu bombillu a pijú z jednej kalabasy.
- Nápoj pripravuje a servíruje majster rituálu zvaný Cebador.
- Podľa tradície je prvé zaliatie alebo lok obetovaný svätému Tomášovi (Argentínčania ho vypľujú na zem).
- Kto je Cebadorem pohostený ako prvý, vysŕkne celý obsah kalabasy. Keď je znovu naplnený vodou, odovzdá ho osobe po pravej ruke.
- Ak sa zíde viac ľudí, odovzdávajú si kalabasu osoby naproti sediace.
- Kto už ďalej nechce mate popíjať, povie ďakujem. Rituál končí v okamihu, keď poďakuje aj posledný účastník.
- Použitú Yerba mate sa odporúča vrátiť matke zemi Pachamame rozhodením po poli alebo spálením.