Brazília Despalada Green Yerba Mate Premium
Prémiové Maté pre skutočných fajnšmekrov! Fermentované listy cezmíny paraguajskej si zamilovali najskôr indiáni, po nich španielski misionári, a nakoniec úplne všetci. Brazília Despalada Green Yerba Mate Premium obsahuje skutočne poriadnu dávku teínu, takže podporí vašu bdelosť a dodá vám veľa síl do každého dňa.
Zloženie
Yerba Mate 100%Nálev a chuť čaju
Z Brazílie Despalada Green Yerba Mate Premium pripravíte nápoj svetlej farby, s bylinnou vôňou a prírodnou, milo sladkastou chuťou.
Pôvod čaje
Región Paraná patrí k tým, ktoré sa vďaka Yerba Maté preslávili na celom svete. Nachádza sa na juhu Brazílie, disponuje subtropickou klímou s dobrým rozložením ročných zrážok. Letá sú tam horúce a vlhké, zimy suché. Presne také podmienky vyhovujú stromom, z listov ktorých sa kvalitné Maté vyrába – cezmínam paraguajským (Ilex paraguariensis).
Ide o vždyzelené rastliny osídľujúce miesta chránené pred vetrom a priamym slnkom, zároveň bohato zásobené vodou. Majú vajcovité, tuhé listy, kvitnú drobnými, svetlo zelenými listami a plodia malé, červené kôstkovice.
Oveľa zaujímavejšie ako ich plody sú ale spomínané listy. Obsahujú totiž kofeín, vitamíny A, B aj C a taktiež množstvo antioxidantov. Práve preto si ich obľúbili tradičné indiánske kmene, ktoré pôvodne žili na prirodzených stanovištiach cezmíny paraguajskej, teda v Paraguaji, Uruguaji, Brazílii a Argentíne. Ich zvyk, pripravovať z listov vysokého stromu posilňujúci nápoj, prevzali španielski kolonizátori. Z cezmín boli tak nadšení, že začali zakladať nové plantáže.
Možno by ste mali vedieť, ako sa vlastne toto prémiové Yerba Maté vyrába. Najprv je potrebné ručne zožať listy aj s vetvičkami, napchať ich do veľkých vriec a nechať kvasiť, teda fermentovať. Počas tohto procesu prirodzenej oxidácie mení Maté vôňu aj chuť. Akonáhle dosiahne požadované parametre, zahrejú ho robotníci horúcim vzduchom, čím kvasenie zastavia. Potom je potrebné Maté dobre vysušiť, nastrihať a zabaliť.
Návod na tradičnú prípravu:
- Tradične sa Maté pripravuje v tzv. kalabase (vysušenej tekvicovej šupke) a pije sa horúce alebo chladené pomocou bombilly (kovovej slamky).
- Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lyžičky lístkov a prelejte mierne teplou vodou tak, aby lístky získali pevnú konzistenciu.
- Po niekoľkých minútach zalejte horúcou vodou a nechajte 3 minúty vylúhovať.
- Opatrne do kalabasy vsuňte bombillu a osviežujúci nápoj môžete pomaly popíjať. Aby sa do slamky nedostali žiadne lístky, je na jej spodnom konci malé sitko. Nepripravujte príliš silný nálev, aby sa bombilla neupchala!
- Tento proces môžete z jednej dávky Maté opakovať až päťkrát. Vylúhujte však vždy maximálne 3 minúty. V prípade potreby použite na ochutenie cukor, citrón, pomaranč, rum, koňak alebo mlieko.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
70-80 °C | 3-5 minút | 1-2 čajové lyžičky na 200 ml |
Návod na prípravu
- 1-2 lyžičky Mate nasypte do šálky (200 ml) a zalejte 70-80 °C horúcou vodou.
- Nechajte max. 3-5 minút lúhovať a potom sceďte. Čím dlhšie ho necháte lúhovať, tým je nálev povzbudivejší.
- Po 5 minútach však začína čaj horknúť.
- Z rovnakej dávky je možné pripraviť ešte ďalšie nálevy. Čaj sa dá ochutiť citrónom alebo javorovým sirupom.