

YERBA MATE PARAGUAY ELABORADA S CATUABOU
Tvrdiť, že si juhoamerickí indiáni dopriali nápoj pripravený z Mate a Catuavy, nemôžeme. Ale zistili sme, že ak by tak robili, zrejme by svoje zdravie a pohodu podporili ešte viac ako obvykle. Obe ingrediencie tohto čaju totiž vynikajú mimoriadnymi schopnosťami. Navyše sú vo vysokej kvalite a časť z ich predaja putuje na záchranu dažďového pralesa. A to je veľmi fajn.
Zloženie
Yerba Mate 85%, Catuaba 15%Nálev a chuť čaju
Dve skvelé ingrediencie dávajú spoločne nálev tmavo žltej farby so zemitou, dymovou a slabo horkastou chuťou. Vôňa je bylinkovo-dymová. Celková kompozícia pôsobí nevšedne a užiť si ju môžete ako v horúcom, tak studenom stave.
Pôvod čaju
Dve zložky, dva miesta pôvodu. Oba si však zakladajú na zodpovednosti k životnému prostrediu, udržateľnom pestovaní svojich plodín, integrite a etickom správaní a samozrejme ekologickej výrobe. Ale jedno po druhom.
Yerba Mate sme priviezli z paraguajskej plantáže Rio Itambey ležiacej na juhovýchode krajiny. Okrem toho, že pri pestovaní svojich rastlín nepoužíva žiadna hnojivá alebo postreky, podporuje zo svojho zisku obnovu Atlantického dažďového pralesa. Slovo Elaborado v názve vypovedá o prítomnosti lístkov aj vetvičiek v čaji.
Mate má pre obyvateľov Južnej Ameriky silný kultúrny význam a je súčasťou národnej identity. Špeciálne spracované lístky cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis) sa zalievajú buď horúcou alebo ľadovou vodou (tzv. Tereré). Povzbudzujúci nápoj obsahujúci vitamíny C a B, polyfenoly a antioxidanty má dokonca vyššiu antioxidačnú kapacitu ako zelený čaj.
Ak sa pozrieme na históriu popíjanie Yerba Maté, dôjdeme k indiánom kmeňa Tupi, ktorí žili v južnej Brazílii. Od nich sa konzumácia v 16. storočí rozšírila medzi španielskej osadníkmi, potom do Čile a ďalších krajín. Pre Paraguaj je vývoz Mate zásadným zdrojom príjmov. Je však pravda, že najväčšími producentmi sú dnes Brazília (53%) a Argentína (37%).
Brazília je ale okrem Yerba Maté preslávená tiež ďalšími zaujímavým bylinami. Okrem iného Catuavou. Kôra stromu Erythroxylum catuaba, ktorý rastie v dažďových pralesoch, je uctievaná pre mimoriadne schopnosti povzbudiť organizmus, prekrviť, zbaviť stresu a pomôcť od vyčerpania. Brazílčania o nej okrem iného hovoria: Pokiaľ muž počne dieťa do šesťdesiatich, je to jeho zásluha. Ak sa stane otcom po šesťdesiatke, môže za to Catuava.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Jednu lyžičku Mate nasypte do šálky (1,5 dl) a zalejte horúcou vodou.
- Nechajte max. 3-5 minút lúhovať a potom sceďte. Čím dlhšie ho necháte lúhovať, tým je nálev povzbudivejší.
- Po 5 minútach však začína čaj horknúť.
- Z rovnakej dávky je možné pripraviť ešte ďalšie nálevy. Čaj možno ochutiť citrónom alebo javorovým sirupom.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

BRAZÍLIA DESPALADA GREEN YERBA MATE
