

SIKKIM TEMI SFTGFOP 1 FIRST FLUSH - čierny čaj
Najmenej zaľudnený indický štát má iba jedinú čajovú plantáž. Volá sa Temi a produkuje čaj, po ktorom je v celom svete veľký dopyt. Hovorí sa mu "čaj kráľov". Patrí k najvyhľadávanejším a najvzácnejším. Je mimoriadne lahodný, sladký a ľahko ovocný. Dámam možno pripomenie pravú indickú pašmínu - mäkkú, hrejivú a luxusnú. Zabaľte sa!
Zloženie
Čierny čaj Sikkim Temi SFTGFOP 1 FIirst flush 100%Nálev a chuť čaju
Sikkim Temi SFTGFOP 1 First Flush má nádherne zlatooranžový číry nálev, čo je známkou vysokej kvality. Aróma je veľmi prirodzená, vyvážená. Chuť tohto výnimočného čaju má hladký, sladkastý základ, na ktorý nasadajú tóny ovocia a kvetín. Môžeme pozorovať miernu korenenosť, ktorá čaju dodáva harmóniu a podčiarkuje jeho originalitu.
Pôvod čaju
Tento vzácny čaj vyrástol vo východnej Indii. Vysoké hory v oblasti Sikkim mu vdýchli silu, charakteristickú chuť aj omamnú vôňu. Plantáž s rozlohou 430 akrov je považovaná za jednu z najlepších nielen v Indii, ale aj na svete. Čaj vyrobený v tejto záhrade sa na trh uvádza ako "Temi Tea" alebo populárna "Sikkim solja", "Mystique" a "Kanchanjunga Tea".
Čajovníky čínske (Camellia sinensis) sú pestované bez klasických agrochemikálií, ktoré síce zvyšujú úrodnosť, ale ukladajú sa v listoch a môžu ich prostredníctvom prechádzať do ľudského zažívacieho systému. Mnoho európskych krajín a tiež Japonsko organické čaje výrazne preferujú. Spoločnosť prevádzkujúca plantáž, Temi Tea Estate, bola založená v roku 1969, zamestnáva asi 400 ľudí a ročne vyprodukuje okolo 100 ton čaju.
Miestny terén má sklon 30-50%, preto je veľmi zložité ho obrábať. Čajovníky v Sikkimu rastú v blízkosti mnohých kvetov - jelší, gaštanovcov, cedrela, vavrínov aj škorice, sliviek a čerešní. Ich aróma prechádza do čajových lístkov a dáva Temi Tea nezameniteľnú vôňu. Zber prebieha od marca do novembra, v tú dobu sa na plantáže vypravujú čoskoro zrána miestne ženy, aby do veľkých košov, ktoré majú pripevnené na chrbte pomocou popruhu okolo čela, natrhali dennú úrodu. Čajové lístky sa nechajú zvädnúť a sú zvinované, čím dôjde k narušeniu ich bunkových stien a uvoľneniu štiav potrebnej pre ďalší krok - fermentáciu. Tá prebieha za vysokej vlhkosti a v teple, na jej parametroch je závislá kvalita výsledného produktu. Preto je fermentačný proces veľmi starostlivo strážený. Následne sú lístky, ktoré zmenili farbu zo zelenej na hnedú, sušené horúcim vzduchom, triedené a balené.
Hlavní odberatelia Sikkim Temi SFTGFOP 1 First Flush sú krajiny ako Nemecko, Veľká Británia, Amerika a Japonsko. Plné tri štvrtiny produkcie putujú do Kalkaty na aukciu.
Účinky čaju
Ak by sme mali stručne popísať zdravotné výhody pitia čaju Sikkim Temi SFTGFOP 1 First Flush, potom by sme ich zhrnuli do 10 bodov:
- Znižuje tvorbu zubného povlaku: Obmedzuje tak rast baktérií, ktoré narušujú povrch zubov a spôsobujú zubný kaz.
- Pôsobí proti ochoreniam srdca: Podľa výskumov lekárskych tímov znižuje pitie zelených a čiernych čajov riziko kardiovaskulárnych chorôb o 21% (pri pití 3 a viac šálok denne).
- Je zdrojom antioxidantov: Čaj obsahuje polyfenoly, ktoré pomáhajú predchádzať vzniku rakoviny.
- Posilňuje kosti: Bolo preukázané, že pravidelní pijani čierneho čaju netrpia toľko artritídou a majú silné kosti.
- Mierni riziko vzniku cukrovky: Ľudia pijúci 1-2 šálky denne majú až o 70% menšiu šancu, že ochorejú cukrovkou.
- Zbavuje telo stresu: Vďaka obsahu L-theanínu dokáže šálka čaju upokojiť organizmus a pomôcť so sústredením.
- Čierny čaj znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu.
- Zvyšuje imunitu: Pitie čierneho čaju pomáha telu bojovať s vírusmi a lieči tak žalúdočnú chrípku, prechladnutie a podobné infekčné choroby.
- Pôsobí na žalúdok: Má terapeutický účinok na žalúdočnú stenu, pomáha tráveniu.
- Prekrvuje: Čierny čaj zlepšuje prietok krvi do mozgu, stimuluje dýchací systém, srdce aj obličky. Vyvoláva pocit šťastia a pohody.
Ukážka balenie čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
![]() |
100 °C | ![]() |
3-5 minúty | ![]() |
1 čajová lyžička na 1,5-2dl |
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























15. 4.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Bavlnené sitko L - 1 ks

Bavlnené sitko M - 1 ks

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - ORIENTÁLNY MOTÍV

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - kvetinový dekor

Čajová kanvica so sítkom - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

CHINA KEEMUN CONGU - čierny čaj

ENGLISH BREAKFAST - čierny čaj
