

Černice krovité (Rubi fruticosi folium) - list
Listy černice bývajú súčasťou mnohých čajových zmesí, podporujú totiž normálne funkcie dýchacieho systému a normálnu hladinu glukózy v krvi. Teraz si ich môžete pridať k obľúbenému čaju alebo bylinkám, zároveň ale máte možnosť pripraviť nápoj len čisto „černicový“. Bude chutiť jemne, v závere mierne trpko. Dodá vám triesloviny, vitamíny aj minerálne látky.
Zloženie
Listy ostružníku 100%Nálev a chuť čaju
Černice krovité list dáva po zaliatí horúcou vodou nálev žltej, žiarivej farby. Má bylinnú, jemnú chuť, v závere ktorej zaznamenáte ľahko trpkú stopu.
Sušené listy černice krovitej môžete pridať k svojim obľúbeným bylinkám a vytvoriť si vlastnú, jedinečnú čajovú zmes. Rovnako ich môžete využiť samostatne.
Pôvod čaju
Vedeli ste, že černica môže plodiť aj maliny? Rod černíc (Rubus) totiž zahŕňa obrovský počet rastlín, a pokiaľ ide o ich systematické triedenie, patrí k skutočne zložitým. Nám postačia informácie, že medzi zástupcov černíc radíme okrem krovitej tiež černicu maliník, ľudovo označovanú ako malina.
Černice krovité (Rubus plicatus), to je pre väčšinu z nás ker, na ktorom rastú černice. Sladkokyslé plody (presnejšie súplodia kôstkovičiek) s obľubou konzumujeme ako v čerstvom, tak upravenom stave. Z černíc je možné vyrobiť šťavy, marmelády, sirupy, alebo tiež dezerty. Oveľa viac ako plody, nás ale v tomto prípade zaujímajú listy týchto vytrvalých či dvojročných kríkov.
Černice vypúšťajú dlhé prúty, ktoré sa ohýbajú k zemi a pri kontakte s pôdou dokážu zakoreniť. Obvykle sú pokryté ostňami. Listy bývajú troj až päťpočetné, kvety biele a plody tmavo červené, fialové aj žlté. Tieto kríky rastú takmer na celom svete. Niektoré vyhľadávajú tieň, iné milujú slnko. Nájsť ich môžete okolo lesov, pri cestách alebo na trávnatých stráňach.
Listy černice krovitej sú bohaté na triesloviny, vlákninu, obsahujú vitamíny A, B aj C a tiež napríklad železo alebo draslík. Nápoj, ktorý z nich pripravíte, podporí predovšetkým normálnu funkciu dýchacieho systému a normálnu hladinu glukózy v krvi.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu zalejte vriacou vodou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 15 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MOCHITO - zelený čaj

TULSI - bylina
