CEYLON OP 1 PETTIAGALLA - čierny čaj
Haló, haló! Privážame jemný, sladký a aromatický čierny čaj z Cejlónu. Pravá Ázia na váš stôl v najvyššej čerstvosti a za krásnu cenu. Užite si deň plný energie, inšpirácie a veselej mysle. Cejlónske čaje osviežia a zahrejú. Ich pitím predídete záludným chorobám aj zlej nálade. Kto kúpi, ten rozhodne neoľutuje. Koniec hlásenia!
Zloženie
Čierny čaj Ceylon OP 1 Pettiagalla 100%Nálev a chuť čaju
Cejlónske čaje vynikajú príjemnou chuťou a skvelou arómou. Ceylon OP 1 "Pettiagalla" navyše na poschodí zanecháva ľahko korenistú stopu, ktorá ho úplne odlišuje od iných čiernych čajov. Silný, avšak len stredne zvieravý nápoj medenej farby si vychutnáte v ktorúkoľvek dennú dobu. Všeobecne je ale odporúčaný skôr ako čaj popoludňajší.
Pôvod čaju
Tento vysoko kvalitný čaj pochádza z plantáže Pettiagalla, najstaršej na Cejlóne (Srí Lanka). K pestovaniu čajovníkových kríkov, česaniu a spracovaniu ich lístkov tu pristupujú stále veľmi tradične. Miestni farmári používajú starožitné nástroje a ctia osvedčené postupy. Práve preto je čaj Ceylon OP 1 "Pettiagalla" tak mimoriadny a vyhľadávaný. Slávna čajová záhrada leží v regióne Dimbula, vysoko v kopcoch, obklopená nádhernou prírodou. Čajovníky čínske (Camellia sinensis) tu majú optimálne podmienky pre rast a tvorbu akostných púčikov a lístkov bohatých na zdraviu prospešné látky. Zberajú sa väčšinou púčiky a dva najbližšie lístočky, pretože práve v nich sa nachádza najviac arómy a chuti.
Pre Ceylon OP 1 "Pettiagalla" sú charakteristické elegantné, dlhé, drôtovité, tmavé listy. Pri ich výrobe je nutné veľmi starostlivo dbať na dodržanie všetkých postupov, teplôt, valcovanie aj triedenie. Po našklbaní sú čajovníkové lístky dopravené do továrne, kde sa rozložia na rošty a nechajú zvädnúť. Následným valcovaním a rolovaním je narušená ich bunková štruktúra. Dôjde k uvoľneniu šťavy, ktorá sa zbiera a k rastlinnému materiálu späť pridáva. Na fermentáciu dohliada najskúsenejší manažér plantáže. Je veľmi dôležité, aby oxidácia enzýmov v čajových lístkoch prebehla v rokmi preverených podmienkach. Sušenie sa vykonáva najčastejšie v peciach a aj tu sa sleduje, či teplota nepresiahla limit. Potom by totiž bola úroda znehodnotená a čaj mal netypickú až dráždivú príchuť. Počas celého procesu sa čajovníkové lístky zmenia zo zelených na tmavo medené a uzavrú v sebe chuť, arómu aj silu.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 3-5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
15. 4.