

CHINA YUNNAN PINE NEEDLE - čierny čaj
Celý rok v oblakoch. Za šumu vtáčích krídel a pod dohľadom skúsených robotníkov vyrastajú čajovníky v záhrade Tuanjie Dazhai. Vysoko v horách čínskeho Junnanu sa každý deň odohráva mnoho malých zázrakov. Na ich konci je hrsť čajových lístkov nádhernej farby a fantastickej chuti. China Yunnan Pine Needle patrí k tým, ktoré by mal každý milovník čaju ochutnať. Raritná sorta pre výnimočné príležitosti.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Ak máme chuť čaju China Yunnan Pine Needle charakterizovať, potom sa nemožno vyhnúť slovám ako jemný, nežný, ľahký. Veľmi príjemne sladký nápoj s atraktívne koreneným záverom je skrátka skvelý po všetkých stránkach. Nálev má jasne hnedú farbu a kvetinovo-ovocnú vôňu.
Pôvod čaju
O tom, že čínska provincia Yunnan dáva svetu čaj špičkovej kvality, netreba dlho hovoriť. Za zmienku však stojí, že tak robí už viac ako tisíc sedemsto rokov a väčšina jej produkcie sú tradične čaje zelené. Čierne, fermentované čaje začali tamojšie záhrady vyrábať až v roku 1939. Skvelú povesť si však získali mimoriadne rýchlo.
Čajové lístky pre China Yunnan Pine Needle žnú robotníci výhradne na jar. Musia ich starostlivo vyberať, potrebné sú iba zatvorené púčiky a prvé dva lístky. Vďaka tomu v čaji nájdeme nádherné zlatisté tipsy a nezvyčajne dlhé, ploché a akoby valcové stočené listy. Práve ony dali čaju pomenovanie - Pine Needle (borovicové ihličie).
Zásluhy možno pripisovať mnohým faktorom. Veľmi zásadnú úlohu zohráva poloha Yunnanu. Nachádza sa na východnom okraji himalájskeho pohoria. Ide o vápencovú náhornú plošinu pretkanú nekonečnými riekami, ktoré si hľadajú cestu v hlbokých tiesňavách. Podnebie je v provincii mierne, príjemné. Ovplyvňujú ho ako Tichý, tak Indický oceán. Z pohľadu klimatickej klasifikácie ide o subtropickú vysočinu alebo vlhkú subtropickú zónu.
Zimy sú v Yunnane teplé a mierne, leto je horúce, ale vďaka vysokej vlhkosti dobre znesiteľné. Najviac prší medzi júnom a augustom, dalo by sa však povedať, že hmly sú pre Yunnan typické v ktorúkoľvek ročnú dobu. Zrejme vďaka nim sú čajové lístky krehké a šťavnaté, pritom rastú pomaly a majú šancu "vyrobiť" čo najviac chlorofylu a absorbovať vône okolitej prírody. Tá je napokon veľmi rozmanitá. Natoľko, že sa provincii hovorí prírodná zoologická a botanická záhrada.
Spolu s vynikajúcimi prírodnými podmienkami sa na vysokej kvalite tohto čierneho čaju podieľa samozrejme vedenie čajové záhrady. Tuanjie Dazhai patrí k tým, ktorých manažéri sa spoliehajú na kombináciu tradičných postupov a koncepty moderného vedeckého prístupu. Podľa nich napríklad kríky vysádzajú v presne stanovených vzdialenostiach od seba, zamorenie škodcami riešia nasadením biologických predátorov. Čajová záhrada Tuanjie Dazhai bola založená asi pred 30 rokmi a jej kríky sú teraz v skvelej kondícii. Okrem toho, že vyrastajú bez použitia priemyselných hnojív alebo ošetrujúcich prípravkov, poskytujú útočisko niektorým druhom vtákov.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou 100 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-4 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Papierový filter S (balenie 100ks)

Sitko na čaj okrúhle ø 40mm + stojan
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - čierny čaj

CHINA KEEMUN CONGU - čierny čaj
