

EARL GREY GREEN - zelený čaj
Klasika trochu inak. Kto si nedokáže predstaviť deň bez vône bergamotu, tomu sa určite zapáči zelený variant tradičného čaju Earl Grey. Silicou z obľúbených citrusov je tentoraz obohatená skvostná čínska Sencha. Prirodzenú nasládlosť, miernu trpkosť a korenistú dochuť tak korunuje ovocná sviežosť s typickými tónmi bergamotu. Vyskúšajte! Zelený Earl Grey je príjemný od prvého dúšku.
Zloženie
Zelený čaj Sencha, BergamotNálev a chuť čaju
Zelený čaj Earl Grey vás poteší svojou ľahkosťou a pobaví pestrosťou chutí. V nápoji svetlej, žltozelenej farby rozpoznáte citrusovú silicu bergamotu, po rozležaní čaju v ústach sa ale objaví aj nasládlosť, slabá trpkosť a korenistá dochuť. Tento čaj si môžete vychutnať rovnako báječne v horúcej ako aj v ľadovej variante.
Pôvod čaju
Po svete kolujú najmenej dve legendy popisujúce, ako čaj k bergamotu prišiel. Jedna hovorí, že išlo o stretnutie úplne náhodné. Keď to na lodi prepravujúcej čierny čaj z Číny do Anglicka kedysi poriadne zahúpalo, prevrhla sa fľaštička so vzácnym bergamotovým olejom na vrecia s čajom. A pretože obe komodity boli na starom kontinente vzácnosťou, obchodník čaj nevyhodil, ale naopak ochutnal. Bol milo prekvapený. Druhý príbeh opisuje lorda Charlesa Greya, britského premiéra a grófa (gróf - anglicky Earl). Ten mal dostať recept na čierny čaj aromatizovaný bergamotom ako dar od svojich čínskych obchodných partnerov.
Na každý pád čaj, ktorý poznajú Angličania od 19. storočia a Číňania zrejme ešte oveľa dlhšie, zostáva obľúbeným dodnes. Niet teda divu, že pôvodná receptúra zahŕňajúca čierny čaj a bergamotovou silicu inšpirovala čajomilcov k experimentovaniu. Jednou z veľmi vydarených kompozícií je kombinácia bergamotu a akostnej čínskej Senchi.
China Sencha pochádza z regiónu Huang Shan, ktorý sa nachádza v provincii An-Chuej (Anhui). Ide o krajinu s početnými jazerami, pokrytú lesmi. Podnebie je prevažne subtropické a vyniká nestálym počasím. Pokiaľ ide o poľnohospodársku produkciu, väčšina roľníkov pestuje pšenicu, sladké zemiaky a ryžu. Čajové záhrady sa rozkladajú predovšetkým v južnej oblasti provincie, vo vyšších nadmorských výškach. Kry čajovníkov čínskych v nich pestujú po stovky rokov, od 7. storočia s čajom provincia obchoduje.
Kým bola zelená Sencha obohatená bergamotovou silicou, museli robotníci našklbať dostatok zelených čajových lístkov, nechať ich zavädnúť a potom niekoľkokrát napariť. Nakoniec boli ešte vlhké listy prekladané do finálneho tvaru, aby mohli následne putovať do sušiarní a triedičiek. Výsledkom je čaj jemnej chuti a nádherného vzhľadu. K zelenému čaju Earl Grey už potom bol len krôčik - stačilo nosným olejom z plodov bergamotu čínsku Senchu zľahka postriekať.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dcl vody.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- V prikrytej šálke lúhujte 2-4 minúty.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

EARL GREY - čierny čaj

JAZMÍNOVÝ - zelený čaj
