

FENIKEL - byliny
Nielen v koreničke pri sporáku, ale tiež v domácej krabici s liekmi by ste fenikel rozhodne mali mať. Dôvody sú zrejmé. Keby vás postihli kŕče žalúdka alebo čriev, úporný kašeľ či problémy s močením, na všetko tu bude fenikel. A aby sme nezabudli - babky bylinkárky ho varia dojčiacim ženám aj malým deťom. Tým prvým pomáha s tvorbou mlieka druhým od nadúvania.
Zloženie
Fenikel 100%Nálev a chuť byliny
Fenikel je príjemne sladký, slabo korenistý. Jeho nálev je takmer bezfarebný, bylinkovo voňajúci. Chutí lahodne, postráda akékoľvek zvieravé alebo horké stopy.
Pôvod byliny
V ľudovom liečiteľstve je fenikel používaný tisíce rokov. Rovnako tak v kuchyni. Plody až dvojmetrovej byliny s názvom fenikel obyčajný mávajú okolo 1 centimetra, sú svetlohnedej až zelenkastej farby a veľmi výrazne voňajú. Fenikel rastie ako jednoročný alebo dvojročný, obyčajne v Ázii, okolo Čierneho mora, ale aj u nás. Babičkine záhradky sa predtým bez feniklu neobišli.
Kvitne žlto od júla do septembra, darí sa mu na úrodnej vlhkejšej pôde a slnku. Plody feniklu sa zbierajú druhým rokom, zvyčajne 2-3 krát za sezónu. Skúsené bylinkárky radia žať fenikel veľmi skoro ráno. Strihajú sa celé trsy aj s plodmi, sušia sa spoločne a nakoniec takzvane drhnú, aby sa semená oddelili od stoniek a lístkov.
Zužitkovať možno stopky, listy aj semená. Používanie semien má dlhú tradíciu, a to ako pri dochucovaní pokrmov ako šaláty, omáčky, mäsa, konzervovaná zelenina, polievky, ako aj v ľudovom liečiteľstve. Veľmi známe je využitie semien feniklu v likérnictve.
Ľudovo sa feniklu hovorí rímsky kôpor, sladký kôpor alebo úkrop.
Účinky čaje
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Plody zalejte vodou s teplotou 100 °C, v pomere 2 čajové lyžičky na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 10-15 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MEDOVKA VŇAŤ (Melissa officinalis) - bylina

ŠALVIA VŇAŤ (Salvia officinalis) - bylina
