

Gruzínsky čierny čaj Kolkhida
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Gruzínsky čierny čaj Kolkhida vyniká čistou, akoby hustou chuťou. Je sladký, mierne korenistý a citrónovo voňavý. Jeho dochuť patrí k tým skutočne dlhým, takže si ho veľmi ľahko zapamätáte. V podkrese všetkých chutí, ktoré ponúka, nájdete aj ľahkú stopu gáfru. Vďaka nej pôsobí nápoj jemne pieporne. Nálev má jantárovú farbu s peknými odleskami a korenistou, sladovou arómou.
Pôvod čaju
Hory, víno, čaj a pohostinní ľudia. Takto nejako opisujú Gruzínsko (gruzínsky Sakartvelo) nadšení turisti. Krajina pri pobreží Čierneho mora bola kedysi štvrtým najväčším pestovateľom čaju na svete. Gruzínsky čaj bol k dispozícii v každej domácnosti vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Keď vzal ZSSR zasvoje, čajový priemysel (a nielen on) sa v Gruzínsku zrútil. Dnes sa poľnohospodári snažia o jeho oživenie. Venujú sa organickému pestovaniu čajovníkov čínskych (Camellia sinensis), pričom dávajú prednosť menším plantážam a ručnej výrobe. Kvalitu považujú za dôležitejšiu ako kvantitu.
Gruzínsky región Guria, z ktorého tento čaj pochádza, leží v západnej časti krajiny. Hovorí sa, že jeho názov znamená „krajina nepokojných“ a odkazuje na dramatické udalosti ôsmeho a deviateho storočia. Je však tiež možné, že vychádza zo slova „guri“, čo je v miestnom dialekte srdce. Či tak alebo onak, Guria je oblasťou s veľmi dlhou históriou. Dnes je preslávená minerálnou vodou Nabeglavi a magnetickým pieskom, vládnu jej cestovný ruch a poľnohospodárstvo – predovšetkým pestovanie čaju.
Je dobré vedieť, že gruzínsky čaj ovplyvňovali čínske aj ruské záujmy. Jeho výroba bola navyše postavená na anglickej technológii. Pôvodne sa gruzínskemu čaju hovorilo „čaj ruských cisárov“. Po roku 2000 sa začali pestovaniu a výrobe čaju poľnohospodári znova venovať. Niektorí vyrazili zbierať znalosti a skúsenosti do čínskeho Fujianu, v roku 2018 sa 25 roľníkov zapísalo na štúdium odboru Podpora rozvoja čajového priemyslu v Gruzínsku.
Gruzínsky čierny čaj Kolkhida je vyrobený z lístkov čajovníkov Camellia sinensis Kolkhida, ktoré sú odolné voči chladu a patria k elitným kultivarom s vysokým potenciálom, pokiaľ ide o ďalšie šľachtenie. Kolkhida Tea nesie meno Kolchidskej nížiny, odkiaľ tieto čajovníky pochádzajú. Ide o lokalitu s nadmorskou výškou 330-500 metrov, historicky sa v nej pestovali citrusy a práve čajovníky. Vlhšie nížiny a nízke teploty Kolkhidy dovoľujú čajovníkom rovnomerný a pomalý rast. Pred vetrom ich chránia stromy Paulownia tomentosa známe ako čínske cisárske stromy.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vodou s teplotou 95 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

RUKERI RWANDA OP BIO - čierny čaj

GRUZÍNSKY ČIERNY ČAJ MAGHALI ETSERI
