

Gruzínský Gold Green tea - zmes bieleho a zeleného čaju
Zloženie
,Nálev a chuť čaju
Gruzínsky Gold Green Tea, to sú dokonale skombinované lístky bieleho a zeleného gruzínskeho čaju. Výsledná chuť je teda súhrou sladkých, šťavnatých grapefruitov, jemných bylín a istej hrejivosti, ktorú zaznamenáte len niekoľko málo okamihov po napití. Nápoj vonia po kvetoch a ovocí, nálev má svetlo žltú až gaštanovú farbu.
Pôvod čaju
Gruzínsko sa, pokiaľ ide o čaj, znovu dostáva na výslnie. Pôvodne dôležitý producent kvalitného čaju predovšetkým pre ZSSR sa po jeho rozpade stretával s mnohými problémami. Kolaps čajového priemyslu bol jedným z nich. Skorší štvrtý najväčší pestovateľ čaju na svete sa v posledných rokoch vracia k osvedčeným postupom a metódam, mnoho gruzínskych poľnohospodárov získava skúsenosti napríklad v čínskom Fujiane. Túžba vrátiť Gruzínsku štatút čajovej veľmoci je silná. A ako sa zdá, nejde o nesplniteľný sen.
Dôkazom je Gruzínsky Gold Green Tea, zmes bieleho a zeleného čaju z regiónu Guria nachádzajúceho sa na západe krajiny. Ide o oblasť s úžasnou históriou a nádhernou prírodou, minerálnymi prameňmi, chladnými lesmi, alpskými lúkami, ale aj piesočnými plážami. Leží na pobreží Čierneho mora, jedna jej časť sa rozkladá v nížine, druhá na severných svahoch pohoria Meskheti. Pobrežné lokality charakterizuje vlhké, subtropické podnebie, mierne a horúce letá aj mierne zimy. Kopcovitý oddiel ovplyvňuje teplý vzduch od mora a chladné horské povetrie. Značnú časť regiónu zaberá Národný park Kolkheti.
Presne v takých podmienkach – na pomedzí hôr a nížiny, rastú čajovníky Camellia sinensis Kolkheti. Chuť čaju, ktorý sa z ich lístkov vyrába, je daná špecifickými prírodnými podmienkami a tiež ojedinelým spôsobom spracovania. Čaj robotníci zberajú na 25 hektároch predtým opustených a dnes obnovovaných plantáží. Lístky šklbú ručne, a to len pri špecifickom počasí, kedy je pre zber ideálna vlhkosť, teplota a aj denná doba.
Takto zozbierané listy nechávajú krátko zavädnúť, vystavia horúcemu vzduchu a formujú. Podľa toho, či má byť výsledkom čaj biely alebo zelený, nechávajú zber fermentovať. Nakoniec čaj pomaly a dlho sušia.
Pre úplnosť ešte dodajme, že čajovníky rastú v gruzínskej Gurii pod stromami, ktoré si získali priezvisko čínske cisárske stromy. Ide o pavlovnie plstnaté pôvodom z juhovýchodnej Číny. Majú široké koruny, dorastajú do 20 metrov a zdobia ich veľké, zvončeky pripomínajúce kvety. Pavlovnie poskytujú čajovníkom príjemnú mikroklímu, chránia ich pred vetrom a priamym slnkom.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zmes čaju zalejte vodou s teplotou 80 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

GRUZÍNSKY ZELENÝ ČAJ MAGHALI ETSERI

Gruzínsky zelený čaj Kolkhida
