

Gruzínsky zelený čaj Kolkhida
Keď poviete Kolkhida, musíte dodať Gruzínsko. Tradičný čaj z lístkov rovnomenných čajovníkov spoznáte pri prvom dúšku. Je totiž úplne nezvieravý a napriek tomu svieži. Jeho milá sladkosť zostáva na poschodí po dlhú dobu a kvetinová aróma sa rozleje miestnosťou počas sekundy. Je vyrobený z čajovníkov vyrastajúcich v čerstvom horskom povetrí, ktoré sa stretáva s vánkom od mora. Jedinečná klíma, unikátny čaj.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Gruzínsky zelený čaj Kolkhida dáva nálev svetlej, čistej farby. Kvetinovú a sviežu arómu sprevádza sladká, veľmi harmonická chuť. Aj keď ide o čaj zelený, chýba mu typická zvieravosť. Je bohato nahradená sviežosťou, ktorú si veľmi rýchlo zamilujete.
Pôvod čaju
O možnosti pestovania čaju v Gruzínsku sa okolo roku 1900 zaujímala aj ruská kráľovská rodina. To svedčí o význame, aký gruzínsky čaj kedysi mával. Je bezpochyby zaujímavé, že mu nikto nepovedal inak ako „ruský čaj“ (rovnako ako sa čaje vypestované v Indii uvádzali ako „anglické“). Do čajovej histórie Gruzínska sa nezmazateľne vpísali aj komunistickí vodcovia Lenin a Stalin. Ten prvý tvrdil, že „čaj je nápoj proletariátu a musíme ho vyrobiť veľa“, druhý vyvíjal mimoriadny tlak na maximálnu produkciu gruzínskeho čaju. Avšak akonáhle sa rozpadol Sovietsky zväz a Gruzínsko sa stalo nezávislou krajinou, degradovali čajové záhrady a výrobné podniky zastarávali, až došlo k ich uzavretiu. Gruzíncom chýbali vlastné postupy a možno aj chuť sa rozvoju čajového priemyslu venovať.
Napriek tomu na mnohých záhradách ďalej vyrastali čajovníky, ktoré niekoľko málo nadšencov zberalo a v domácich podmienkach z nich ručne vyrábalo 50-100 kilogramov čaju pre vlastnú potrebu a drobný predaj. Až po roku 2000 sa rozhodli vrátiť gruzínskemu čaju zašlú slávu. Vyrazili študovať tradičné metódy pestovania a spracovania čajových lístkov, a to najmä do čínskeho regiónu Fujian. Teraz tak v Gruzínsku vyrastá generácia čajových farmárov, ktorí kombinujú novo nadobudnuté znalosti so skúsenosťami svojich predchodcov.
Gruzínsky zelený čaj Kolkhida je vyrobený z čajovníkov Camellia sinensis Kolkhida, ktoré pochádzajú z Kolchidskej nížiny v regióne Guria. Ide o oblasť, ktorej brehy obmýva Čierne more, a zároveň ju obklopujú hory. Jedinečná mikroklíma ovplyvnená vlhkým morským vzduchom a sviežim horským povetrím čajovníkom mimoriadne svedčí. K ich prosperovaniu napomáha aj fakt, že rastú v tieni „čínskych cisárskych stromov“ s botanickým názvom Paulownia tomentosa. Kríkom poskytujú ochranu pred vetrom, tieň aj vlhkosť. Môžu rásť pomaly a rovnomerne, čo je dôležité pre kumuláciu vzácnych aminokyselín v listoch.
Producentom tohto čaju je spoločnosť obhospodarujúca okolo 25 hektárov predtým opustených plantáží. Robí tak od roku 2016. Za jej úspechom stojí okrem entuziazmu všetkých robotníkov aj obnovovanie záhrady novými rastlinami vypestovanými zo semien. Čajovníky pestujú bez použitia priemyselne vyrábaných hnojív, lístky zberajú aj spracovávajú ručne. Gruzínsky zelený čaj Kolkhida je považovaný za úplne jedinečný. V porovnaní s populárnymi ázijskými zelenými sortami vyniká úplne odlišnou vôňou aj chuťou.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou o teplote 80 °C, v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ASSAM TGFOP 1 - čierny čaj

DARJEELING TGFOP 1 GIELLE - čierny čaj
