

Guduchi Bio (Tinospora cordifolia) - prášok
Ak získa rastlina meno podľa elixíru, ktorý zaistil hinduistickým bohom nesmrteľnosť a večnú mladosť, potom nemožno nemať veľké nároky či očakávania. A guduchi ich všetky dokáže hravo naplniť. Jemne namletý prášok zo stonky chebule srdcovitej, ktorá bola pestovaná organickým spôsobom v harmonickom súzvuku s prírodou, prospeje telu a pohladí dušu.
Zloženie
100%Nálev a chuť byliny
Guduchi má horkú chuť, preto sa často zmiešava napríklad s mliekom alebo inými bylinami. Samotný nálev má svetlo hnedý odtieň so zlatými odleskami pripomínajúci zázvorový odvar.
Pôvod byliny
Guduchi, latinským názvom Tinospora cordifolia, sa prezýva indický chinín. Túto popínavú révovú rastlinu môžete nájsť aj pod menom giloy či amrita. V sanskrte znamená amrit nektár a v spojení s ajurvédskym učením sa preto guduchi označuje ako nektár bohov. Rastie v niektorých častiach Indického polostrova, v Mjanmarsku a na Srí Lanke. Má veľké srdcovité listy a plodí červené bobule. Stonka je vo vnútri biela, po nasekaní na povrchu ľahko zožltne.
V ajurvéde je guduchi veľmi cenená už po tisícročia. Pôsobí totiž na všetky tri dóše, teda na pohyb, energiu a metabolizmus. Dôraz je kladený aj na organické pestovanie bez zbytočných chemických zásahov človekom. Hoci je možné využiť celú rastlinu pre jej blahodárne účinky, na trhu sa prevažne stretnete so spracovanou stonkou tejto byliny, a to vo forme púdrového prášku či tinktúry.
Tradične sa guduchi pridáva do mlieka, ale čistou teplou vodou určite nič nepokazíte. Na vylepšenie chuti a znásobenie zdravotných benefitov sa mieša aj s inými bylinami, napríklad s kurkumou si rozumie skvele. Ak nasypete prášok do alkoholu, ľahko získate domáce mazanie na najrôznejšie neduhy. Keďže sa však jedná o adaptogén, teda o posilňovača imunity a pomocníka pri zvládaní stresu, neodporúča sa dlhodobé nepretržité vnútorné užívanie.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
Návod na prípravu
- Prášok Guduchi rozmiešame vo vode v pomere 1 čajová lyžička na 250 ml vody.
- Užívame 2x denne najlepšie ráno a popoludní. Navečer môže užívanie privodiť nespavosť.
- Odporúčané užívanie 2-3 mesiace.















Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ASHWAGANDHA BIO - Indický ženšen bylina - prášok

BRAHMI - prášok
