Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Účinky bazalky
Strážca kľudného odpočinku zosnulých. Kráľovná byliniek. Eso ajurvédskej a čínskej medicíny. Rastlinka, bez ktorej by talianská kuchyňa nebola tým, čím je dnes. Už tušíte? Áno, čítate si tu práve o bazalke a keď budete pokračovať, dozviete sa toho o nej omnoho viac.
Bazalka totiž nieje len príjemne voňajúce korenie:
-
zastavuje krvácanie a pôsobí proti baktériám a zápalom,
-
využíva sa ako doplnok pri liečbe rôzných druhov rakoviny,
-
posilňuje imunitu, bojuje proti horúčkam a prechladnutiu,
-
tlmí bolesť,
-
obsahuje veľké množstvo antioxidantov a zároveň prečisťuje organizmus,
-
uľahčuje zvládanie stresu a depresívnych stavov, ukľudňuje myseľ,
-
u kojacích žien podporuje tvorbu mlieka a obnovuje krvný obeh po pôrode,
-
upravuje hladinu cukru a krvný tlak,
-
je užitočná pri dýchacích a zažívacích ťažkostiach,
-
pôsobí pozitívne na kvalitu zraku,
-
osviežuje dych.
Bazalku ochutnal asi každý. Existujú rôzne kultivary, ktoré majú odlišne farebné a veľké lístky a chutia napríklad po limetkách, anýze či škorici. V základe má však bazalka svoju špecifickú chuť, ktorá je tak typická pre stredozemskú kuchyňu, a svieže zelené lístky.
Prvé stopy tejto bylinky siahajú asi 5000 rokov späť do Indie. Tu si jedna z variánt vydobyla v Ajurvéde čestné a významné miesto pod názvom tulsi. Približne v 9. storočí pr.n.l. to samé dokázala v čínskom ľudovom liečiteľstve a bolo len otázkou času, kedy ovládne aj západný svet. Vzhľadom k nenáročnosti ju tak v dnešnej dobe môžete nájsť v podstate kdekoľvek v miernom podnebí. Najväčšími producentamy sú v súčasnosti Francúzsko, Taliansko, Maroko či Egypt.
Hoci jej meno pochádza pravdepodobne z gréckeho “basilikohn”, co znamená “kráľovský”, a jeden z druhov sa priamo nazýva Bazalka posvätná, bola dlhú dobu považovaná za rastlinu diabla. Došlo totiž ku skomoleniu pôvodného pomenovania na latinský výraz “basiliscus”, teda bazilišok alebo tiež tvor nesúci zlo a smrť.
Bylinku je možné pridávať do nápojov a jedál v čerstvej aj sušenej forme. Konzumácia môže byť pravideľná aj dlhodobá, avšak v rozumnom množstve. V opačnom prípade môže spôsobiť nekľud a drobné črevné ťažkosti.