Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Účinky mandlí
Prírodné, lúpané, pražené, solené, lisované ako mlieko či olej, alebo ťahané ako marcipán. Podôb spracovania mandlí je nespočetné množstvo, sami by ste určite prišli na mnohé ďalšie. A nie je sa čomu diviť, veď mandle sú delikátnou chrumkavou záležitosťou.
Ale zvládnu toho viac, posúďte sami:
-
sú prospešné pre naše kosti,
-
znižujú cholesterol,
-
povzbudzujú funkcie mozgu,
-
majú významný vplyv pri prevencii vzniku kardiovaskulárnych chorôb,
-
posilňujú imunitný systém a pôsobia proti zápalom.
-
vyrovnávajú krvný tlak a hladinu cukru v krvi,
-
dodávajú energiu,
-
starajú sa o našu pleť a vlasy,
-
odporúčajú sa tehotným ženám pre zníženie rizika vrodených vád,
-
pomáhajú pri znižovaní hmotnosti.
Hoci sa mandle bežne radia medzi orechy, v skutočnosti sú to skôr semená. Rastú na mandlovníku čiže mandli obyčajnej. Domovinou voľne rastúcich mandlí bola pravdepodobne severná Afrika či oblasť Stredného východu. V dnešnej dobe je ale hlavným producentom štát Kalifornia v USA. V Európe môžete rozsiahle plantáže nájsť napríklad v Španielsku, ktoré sa môže pochváliť preslávenou odrodou mandlí s názvom Marcona.
Semená sú výživovo skutočne bohaté, preto sa hrsť mandlí može považovať za ideálnu desiatu, ktorá dodá telu kopu zdraviu prospešných látok. Veľa ľudí ich má spojené so zdobením rôzných dezertov alebo ako súčasť napríklad ovsených kaší apod. Prekvapivo však možno nasekané mandle alebo ich plátky nájsť tiež v čajových zmesiach a nie je to vôbec zlé!
Nech sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob konzumácie, držte sa zlatého pravidla umiernenosti. Predsa len mandle obsahujú vysoký podiel tuku, ktorý by pri prehnaných dávkach postavu do plaviek nevytvaroval.