Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Účinky slivky
Chápeme, panák slivovice utužuje susedské vzťahy a buchty s povidlami pomohli Honzovi k polovici kráľovstva a spanilej princeznej. Ničmenej slivky toho predsa len dokážu pre naše zdravie urobiť omnoho viac.
Veď sa pozrite, čo všetko vedia:
-
vďaka obsiahnutej vláknine a nízkej kalorickej hodnote pomáhaju s chudnutím,
-
prospievajú tehotným ženám,
-
zlepšujú prietok krvi, čím pôsobia ako prevencia vzniku srdcových ťažkostí,
-
nastolujú vnútornú bunkovú rovnováhu, čo je dôležité pre správne fungovanie celého organizmu,
-
bojujú proti stresu a úzkosti,
-
zrýchľujú metabolizmus,
-
spomaľujú zhoršovanie zraku spojené so stárnutím,
-
tlmia nepríjemné prejavy chrípky,
-
sú zázrakom pri problémoch so zažívaním.
Prvé známky existencie sliviek siahajú až do obdobia neolitu. Rastú na strome zvanom slivka domáca, který je obľúbenou súčasťou mnohých záhrad. Sliviek je nespočet druhov, ale tá, ktorú všetci poznáme, má pravdepodobne pôvod v oblasti Kaukazu. Dnes je však rozšírená po celom svete.
Slivky sú kôstkovice. Majú rôzne zafarbenú šupku, typický je ale modro-fialový odtieň. U dužiny narazíme najčastejšie na žltú farbu. Majú sladkú, šťavnatú chuť a nie je preto divu, že patria medzi najobľúbenejšie letné ovocie.
Plody sa dajú upraviť na najrôznejšie spôsoby. Konzumujú sa čerstvé aj sušené, pripravujú sa z nich povidlá a kompóty či sa destilujú na pálenku. Využitie v gastronómii je nepreberné. V prípade sušenia sa odporúča využiť špeciálna technika pomocou mrazu. Tak sa zachovávajú zdravotné benefity v takmer nezmenenej miere oproti čerstvým plodom.