

HORSKÁ BYLINNÁ ZMES
Ako keď sedíte na lúke. Pred vami potok, za vami vysoké skaly. Nadýchnite sa...a celým telom prestúpi vôňa sviežej trávy a horského vzduchu. Prehriatá slnečnými lúčmi, korunovaná štebotaním "kipp, kipp, kipp" neposedné krivky. Vyberte sa s nami do kopcov. Kľudne s rukami na klávesnici a nohami pod perinou. Horská bylinná zmes vás tam prenesie mávnutím kúzelnou palicou.
Zloženie
Yerba Mate, Citrónová kôra, Mäta pieporná, Citrónová tráva, Kúsky jablka, Kvet svetlice farbiarskej, Kvety slezuNálev a chuť čaju
Žltý nálev, bylinková vôňa s miernou zemitosťou a citrónovo sviežou chuťou, doplnená sladkými jablkami. Horská bylinná zmes nepotrebuje žiadne ďalšie ingrediencie. Ale pokiaľ si budete chcieť život osladiť o trochu viac, pridajte lyžičku medu.
Pôvod čaju
Sypaný čaj Horská bylinná zmes je osviežujúci nielen chuťou ale aj účinkami. Vďaka obsahu povzbudzujúceho Yerba Mate zaženie kadejakú únavu alebo splín. Ale poďme si o "zelenom zlatu" juhoamerických indiánov povedať viac...
Mate sa vyrába z listov cezmíny paraguajskej (llex paraguariensis), čo je strom rastúci v amazonských dažďových pralesoch. Pôsobenie ich listov objavili indiáni kmeňu Guarani žijúci v južných častiach Brazílie. Cezmíny dokonca začali pestovať, čo sa od nich naučili jezuiti misionári. Práve im môžeme ďakovať za popularitu Yerba Mate, rozšírili do Európy aj celej Ameriky. Nápoj, ktorý pôvodní obyvatelia popíjali na dôkaz priateľstva z vydlabanej tekvice, dnes už si ju môžeme zakúpiť v rôznych formách a podobách.
Samotné Yerba Mate sa vyrába fermentáciuo a sušením lístkov cezmíny paraguajskej. Je potrebné zožať aj s vetvičkami, napchať do veľkých vriec a nechať fermentovať. Keď je fermentácia dostatočná, Mate prejde krátkym zohriatím. Potom sa suší, strihá na menšie kúsky, triedi a balí.
Mäta pieporná, nevyhnutná súčasť výbavy každej bylinkárky, nemôže z Horskej bylinnej zmesi chýbať. Dodá jej osviežujúcu chuť a ukľudní tráviace ťažkosti. Mäta je trvalka, ktorú nájdeme v západnej Európe. Dorastá 50-80 centimetrov, má priame, chlpaté lodyhy a vajcovité listy. Bezpečne ju spoznáme podľa pepermintovej vône.
Fialové kvety slezu lesného sú slávne ako ľudový prostriedok na utíšenie ťažkostí dýchacej sústavy. Na trvalke so srstnatou lodyhou, ktorá sa zvyčajne vyskytuje pozdĺž ciest alebo na pastvinách v celej Európe, kvety sa objavujú od júna do októbra. Obsahujú slizové látky, vďaka im sú v tradičnej medicíne radené medzi stálice.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 95 °C, v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MOTIVAČNÝ KOENZÝM Q10 - ovocný čaj

JAHODOVÝ KRÉM - ovocný čaj
