

Ibištek kvet rezaný - karkade
Viete, ako vyzerá ibištek? Stačí si predstaviť čiernovlasú Haiťanku – určite ho bude mať za uchom. Tmavočervený, neprehliadnuteľne veľký kvet dokáže ale nielen zdobiť. Jeho chuť si obľúbili napríklad Egypťania, ktorí z neho pripravujú osviežujúci čaj karkade. Vyskúšajte ho tiež. Zaženiete smäd a doplníte prospešné látky.
Zloženie
Kvet ibišteka 100%Nálev a chuť čaju
Ibištek kvet rezaný – karkade dáva po zaliatí horúcou vodou tmavo červený nálev s výrazne kyslou chuťou.
Môžete ho popíjať teplý, vynikajúci je však aj ako ice tea. Čaj je možné dosladiť podľa ľubovôle.
Pôvod čaju
Na ibištek (Hibiscus) možno naraziť v tropických a subtropických oblastiach prakticky po celom svete. Majú mnoho foriem a môžu vyzerať zakaždým inak – ako kríky, polokry aj stromy, opadavé či vždyzelené. Mávajú dlanité listy a skutočne nádherne sfarbené, často veľké kvety. Bývajú biele, ružové, červené aj oranžové. Práve kvet je z pohľadu milovníka bylinných čajov zaujímavý. Jeho červený kalich obsahuje antioxidanty, vitamíny, esenciálne aminokyseliny a antokyány.
O obľube ibišteka svedčí, že ho zmieňuje už staroveký lekársky dokument datovaný do roku 1150 pred n. l. Takzvaný Ebersov papyrus vypočítava jeho schopnosti, medzi ktoré patrí napríklad podpora normálnej funkcie črevného traktu a cievnej sústavy, vitality aj osvieženie tela.
Špeciálne na prípravu čajov je používaný ibištek sudánsky (Hibiscus sabdariffa). Z jeho sušených, červených, kalichov môžete pripraviť nápoje rozmanitých chutí a vôní. Vždy vás osvieži, bez ohľadu na ročnú dobu. Spomínané karkade sa napríklad podáva s cukrom a citrónom. Senegalci zase nápoj dochucujú zázvorom, obyvatelia Panamy vám doň pridajú aj cukor, škoricu, klinčeky a muškátový oriešok.
Z ibišteka je rovnako dobre možné vyrobiť džúsy, marmelády alebo čatní. Veľmi často sa používa ako jedna z dôležitých ingrediencií sypaných čajov. Dodáva im ako krásnu farbu, tak aj množstvo dôležitých látok.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Ibištek zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 - 2 čajové lyžičky na 1,5 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 - 2 lyžičky navyše.
- Doba vylúhovania 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

EARL GREY - čierny čaj

HARMANČEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVET
