

Jahoda list (Fragaria vesca) - bylina
Čaj z jahodových listov chutí nenápadne. Jeho schopnosť podporiť normálne trávenie je ale značná. Snáď každá babka korenárka má jahôdkové lístie vždy po ruke. Vyskúšajte jeho schopnosti taktiež. Môžete si zostaviť vlastný bylinný čaj, alebo zaliať jahodový list horúcou vodou samostatne.
Zloženie
Jahodové listy 100%Nálev a chuť čaju
Jahoda list poskytuje nálev jasnej, žltej farby. Vôňa je veľmi nenápadná, rovnako tak aj chuť. Môžete pocítiť jemnú, bylinkovú stopu.
Sušené listy jahôd sa hodia na prípravu čisto jahôdkového čaju, ale pokojne ich pridajte aj k svojim obľúbeným bylinkám. Zostavíte si tak zmes priamo na mieru.
Pôvod čaju
Jahoda obyčajná (Fragaria vesca) je bylina, ktorú poznáme z okrajov lesov a lúk. Jej červené plody, správne súplodia, sú súčasťou každého leta. Voňajú a lákajú na ochutnanie nielen nás, ale aj divoko žijúce zvieratá. Je rozšírená ako v Európe, tak v Ázii aj Amerike. A pretože jahody patria k najpopulárnejším plodom na svete, bola vyšľachtená do niekoľkých samostatných druhov.
Jahody ľudia konzumovali už počas doby kamennej, v staroveku sa pestovaniu jahôd často venovali vo svojich záhradách mnísi. Podstatnú zásluhu na podobe jahôd, ako ich poznáme dnes, je potrebné pripísať mužovi menom Antonio Duchesne. Francúzsky botanik, ktorý na prelome 18. a 19. storočia pracoval vo versaillských záhradách, získal šľachtením jahôd odolný kultivar a plodiaci veľké a sladké jahody s úžasnou arómou.
Ale späť k jahodám. Je to trvalka, dorastá maximálne do 20 centimetrov, kvitne bielymi kvetmi a jej plodom je nažka na dužinatom kvetnom lôžku. Má trojpočetné alebo päťpočetné listy s pílovito zúbkovanými okrajmi. Pretože sú bohaté na vitamín C, draslík, triesloviny aj flavonoidy, používajú sa (ako sušené) v celom rade čajových zmesí.
Keď si z listov jahôd prichystáte nápoj, získate účinný prostriedok na podporu normálneho trávenia (listy vykazujú predovšetkým protihnačkovú aktivitu).
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu zalejte vriacou vodou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 15 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ARABELA - ovocný čaj

VANILKOVÁ SLIVKA - ovocný čaj
