

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zelený čaj
Zloženie
Zelený čaj Japan Gyokuro 100%Nálev a chuť čaju
Zelený čaj Japan Gyokuro Hisui BIO je po práve radený medzi vysoko kvalitné sorty. Spôsob, akým je pestovaný aj spracovávaný, mu dáva veľmi lahodnú chuť, jemnú, v závere sladko ovocnú. Nie nadarmo Japonci vymysleli pre Gyokuro piatu, špeciálnu chuť umami. Nálev má svetlo žltozelenú farbu a môžete ho z jednej dávky čaju pripraviť až trikrát. Zakaždým prekvapí trochu inými tónmi.
Pôvod čaju
Kjúšú (Kyushu, teda v preklade "deväť provincií") je najjužnejšie položený japonský ostrov, kedysi považovaný za bránu do Japonska. Ide o oblasť hornatú, s najaktívnejšou sopkou krajiny Mt Also, ktorá sa vypína do výšky 1591 metrov nad morom. Na ostrove žije okolo 10 percent zo všetkých obyvateľov Japonska, väčšina miest sa sústreďuje pozdĺž severozápadného pobrežia. Čaju však do slova a do písmena patria predovšetkým prefektúry Fukuoka, Kagoshima a Miyazaki. Disponujú subtropickou klímou a na minerály bohatou pôdou.
Ešte kým sa dostaneme k popisu unikátneho čaju, spomeňme však, že celý ostrov preslávili tiež chrámy s kamennými Budhami, svätyne na vyvýšených miestach, hradné mesto, porcelán, ručný papier, gurmánske lahôdky, úžasná príroda aj moderné stavby. Asi nikoho neprekvapí, že naraziť možno tiež na Tea Museum. To v prefektúre Fukuoka ponúkne nielen vhľad do čajovej histórie a výroby čaju, ale môžete v ňom ochutnať čajové rezance, ryžovú čajovú kašu alebo si vlastnoručne opražiť čerstvé čajové lístky. Otvorené je denne okrem utorka.
Nie je náhodou, že tento Japan Gyokuro získal do svojho názvu aj meno Hisui. V japončine totiž znamená "nefrit" a presne takú farbu čajové lístky majú. Skvostný čaj sa nimi môže chváliť predovšetkým vďaka spôsobu pestovania čajovníkových kríkov. Tie sú totiž približne 20 dní pred zberom prekryté rákosovými rohožami. Na lístky čajovníkov tak dopadá len minimum slnečného žiarenia a rastliny sú stimulované k vyššej produkcii zeleného farbiva - chlorofylu. Ten ovplyvňuje ďalšie látky v zelenej hmote majúce významný vplyv na chuť a vôňu čaju. Tienenie čajovníkov sa v Japonsku používa už od 17. storočia.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Prvý nálev - Gyokuro zalejte vodou s teplotou 60 °C v pomere 3g na 100 ml vody. Nechajte 2 minúty lúhovať (prikrytá šálka), potom preceďte.
- Druhý nálev - teplota vody 70 °C, doba lúhovania 1,5 minúty.
- Tretí nálev - teplota vody 80 °C, doba lúhovania 1 minúta.

























28. 2.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO

CHINA FUJIAN JASMINE PI LO CHUN - zelený čaj
