

JAPAN GYOKURO - zelený čaj
Toto sa vám bude páčiť! V našej ponuke nájdete čaj, ktorý je v Japonsku podávaný hosťom pri priateľskom posedení. Pestuje sa za veľmi zvláštnych podmienok, preto má niečo, čo rade ostatných chýba - piatu chuť umami. V čaji Japan Gyokuro ju zaznamenáte ako delikátnosť, jemnosť, miernu sladko-slanosť. Lepšie ju popísať nedokážeme. Ochutnajte sami, tradičný zelený čaj z kopcov Uji vás iste nesklame.
Zloženie
Zelený čaj Japan Gyokuro BIO 100%Nálev a chuť čaju
Pôvod čaju
Gjokuro, Gyokuro alebo nefritovo rosa - to všetko sú názvy pre zelený čaj pestovaný špeciálnym spôsobom v oblasti Uji ležiacej na južnom okraji mesta uznávaného ako centrum japonskej kultúry. Ide samozrejme o Kyoto. Región charakterizujú svieže zelené kopce, vysoká vzdušná vlhkosť, úrodná pôda a teplé dni striedajúce studené noci. Preto sa čajovníkom v miestnych záhradách veľmi dobre darí a ich lístky patria k najkvalitnejším v Japonsku. Čaje z tejto oblasti krajiny vychádzajúceho slnka majú omamnú chuť aj vôňu a tiež sýtejšiu farbu.
Prečo je vlastne Gyokuro tak zaujímavé? Pretože je výsledkom špecifického procesu pestovania čajovníkov čínskych (Camellia sinensis). Na rozdiel od väčšiny čajovníkových záhrad, ktoré sú vystavené priamemu slnku alebo sa rozkladajú v polotieni urastených stromov, čajovníky určené pre Gyokuro prikrývajú robotníci 20 dní pred zberom slamenými rohožami - hovoria im kanreisha. Vďaka nim tvoria kry v listoch viac chlorofylu, a ten má vplyv na produkciu aminokyselín, teínu a cukru. Gyokuro je vďaka tomu sladké a lahodné, s minimálnou trpkosťou.
Tiež zber má jasne dané pravidlá - začína vždy 88 dní po prvom jarnom dni, približne na prelome apríla a mája. Lístočky sú trhané zvyčajne ručne, ich vôňa je tak plnšia a jemnejšia. Zručný zberač odovzdá denne na spracovanie 6-8 kg čaju. Po zbere sú lístky naparované. Asi 15 sekundové pôsobenie horúcej pary má za následok zastavenie oxidácie. Listy si zachovajú krásnu zelenú farbu a zdraviu prospešné látky. Následne sú zvinované do drobných ihličiek a sušené. Vo finále je čaj potreba vytriediť a zabaliť.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- GYOKURO nasypte v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl vody.
- Zalejte vodou s teplotou 70-80 °C. Zalievanie vodou s vyššou teplotou môže mať za následok horšiu chuť a vôňu čaju.
- Doba lúhovania 2 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.
- GYOKURO je možné nechať 3x lúhovať.

























7. 9.
26. 5.
22. 4.
15. 4.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Filter papierový L - do čajových konvičiek

Čajový teplomer v drevenom puzdre

Čajová kanvica so sitkom 900 ml - orientálny motív

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM 900 ml - kvetinový dekor
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

JAPAN KUKICHA - zelený čaj

JAPAN BANCHA PREMIUM - zelený čaj
