PI LO CHUN - zelený čaj
Pokojné raňajky na záhrade, popoludňajšie stretnutie s priateľmi ... to sú príležitosti ako stvorené na dlhé vychutnávanie najlepších zelených čajov. Preto by vám doma rozhodne nemal chýbať Pi Lo Chun - magický nápoj jemne sladkej chuti a kvetinovej aróme. Rastie medzi slivkami a broskyňami a zberá sa iba jeden deň v roku. Výnimočnosť sama!
Zloženie
Zelený čaj China PI LO CHUN 100%Nálev a chuť čaju
Otvorte vrecko a ovanie vás čistota, trávnatosť a prirodzenosť. Nasypete malé špirálky do kanvičky (pre vizuálny efekt doporučujeme sklenenú), zalejete horúcou vodou a do nosa vám vystúpi kvetinová aróma so stopou po ovocí. Ochutnáte a na poschodí sa rozvinie sladká, ľahká chuť broskýň, sliviek, marhúľ ... Pi Lo Chun je trpký zanedbateľne, ale keď ho skúmate, štipku jeho trpkosti iste oceníte. Dodáva čaju sviežosť a chuť na ďalší dúšok.
Pôvod čaju
Ideálne podmienky má Pi Lo Chun v pohorí Dongting čínskej provincie Jiangsu. Vďaka blízkemu jazeru Tai-hu je pre oblasť typická vysoká vzdušná vlhkosť, čo kríkom čajovníkov čínskych (Camellia sinensis) veľmi vyhovuje. Čajové záhrady sú špeciálne premyslené a starostlivosti o ne je venovaná obrovská pozornosť. Je známe, že čajové lístky veľmi dobre absorbujú okolité vône (čo je tiež dôvod, prečo ľudia zberajúci čaj nesmú používať parfumy ani fajčiť) a práve to využívajú farmári pri pestovaní Pi Lo Chun. Medzi čajové kríky vysádzajú ovocné stromy (broskyne, slivky a marhule), ktorých aróma čaj pohlcuje a ukladá vo svojich lístkoch.
Tiež zber je absolútne unikátny. Môže prebehnúť len jeden deň v roku, kedy dosiahnu lístky maximálnu kvalitu. Väčšinou sa tak stáva medzi polkou marca a polkou apríla, vždy v období okolo jarnej rovnodennosti. Ručný zber musí byť starostlivý a zároveň šetrný - trhajú sa len tri centimetre dlhé špičky lístkov, ktoré sú najviac aromatické. Ešte ten deň sú ručne zvinované do tvaru pripomínajúceho slimačiu ulitu. Potom sa sušia a triedia. Na jeden kilogram čaju je potrebných 14-15 tisíc čajových výhonkov. Pi Lo Chun sa vyrába aj v provinciách Zhejiang a Sichuan, ale ten z pohoria Dongting je považovaný za najlepší. Na trhu sa vyskytuje tiež pod názvami Bi Lou Hong Cha Green, Green Snail Spring, Xia Sha Ren Xiang, Bilouchun alebo Pi-luo-čchun.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
70-80 °C | 2-3 minúty | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- PILO CHUN nasypte v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl vody. Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- PILO CHUN zalejte vodou s teplotou 75-80 ° C.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte. PILO CHUN je možné nechať 3x lúhovať.
10. 5.
8. 1.
25. 3.
3. 11.
15. 4.
1. 10.
21. 11.
21. 11.
19. 10.