JAPAN GYOKURO TAKUMI BIO - zelený čaj
Jadeitová rosa stvorená majstrom svojho remesla. Tak znie voľný preklad spojenia Gyokuro Takumi. O tom, že japonskí čajoví majstri patria skutočne k špičke v odbore, nie je najmenších pochýb. Ak sa predsa nájde nejaký skeptik, potom po ochutnaní tohto exkluzívneho gyokura pestovaného v dokonalej harmónii s nádhernou prírodou ostrova Kjúšú rýchlo zmení názor.
Zloženie
Zelený čaj Japan Gyokuro BIO 100%Nálev a chuť čaju
Nálev má prekrásnu zlatistú farbu so zelenými tónmi. Čaj prekvapí svojou sviežosťou, nečakanou násladnosťou s bylinnou notou a výraznou chuťou umami.
Pôvod čaju
Najjužnejší japonský ostrov Kjúšú je preslávený svojou mohutnou aktívnou sopkou Aso. Vďaka nej nie je v tejto časti krajiny vychádzajúceho slnka núdza o tektonickú činnosť, horúce pramene a na minerály bohatú zem. Hlavne posledné spomínané je odpoveďou na to, prečo sa tu nachádza záplava tých najznámejších čajových plantáží, ktorých špecialitou sú zelené čaje.
Jednou z nich je aj tá v prefektúre Kagoshima. Produkuje sa tu úplne jedinečný čaj s prízviskom takumi. Toto gyokuro je úplne závislé od majstrovstiev jeho tvorcov. Pestuje sa totiž organickým spôsobom, bez dotyku pridanej chémie. To však môže byť častým kameňom úrazu, pretože gyokuro patrí medzi tzv. zatienené čaje. Práve pri nedostatku slnečného svitu sa veľmi darí škodcom, ktorí napádajú čajovníkové lístky a dokážu ich úplne znehodnotiť.
Skúsenosti, generáciami osvedčené metódy a trpezlivosť však dokážu zázraky, a preto si Gyokuro Takumi BIO môže spokojne lebediť v tieni po dobu minimálne osemnástich, najčastejšie však až tridsiatich dní. Deje sa tak vždy na jar, aby mohli byť ihneď potom zozbierané prvé púčiky spoločne s dvoma sýto zelenými lístkami, v ktorých sa ukryla chuť a aróma nebývalej intenzity. Rovnako ako zber, prebieha aj následné zvinutie do tenkých ihličiek výhradne ručne, aby bola po celý čas starostlivo strážená iba tá najvyššia kvalita.
Starostlivosť a oddanosť remeslu je na konci celého procesu odmenená cenou najvyššou. Mimoriadnym čajom, ktorý uhranie omamnou vôňou a tak výbornou chuťou, že šálku odložíte až s poslednou kvapkou, pri ktorej budete premýšľať, či ste boli viac očarení výnimočnými tónmi umami či prepojením sviežosti s prekvapivou sladkastosťou.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
60 °C | 2 minúty | 3g na 100 ml |
Návod na prípravu
- Prvý nálev - Gyokuro zalejte vodou s teplotou 60 °C v pomere 3g na 100 ml vody. Nechajte 2 minúty lúhovať (prikrytá šálka), potom preceďte.
- Druhý nálev - teplota vody 70 °C, doba lúhovania 1,5 minúty.
- Tretí nálev - teplota vody 80 °C, doba lúhovania 1 minúta.