JAPONSKÁ MATCHA KIKYOU BIO - zelený čaj
Popísať v niekoľkých viet unikátnu chuť, jedinečnú vôňu a starostlivú výrobu púdrového zeleného čaju sa doteraz nepodarilo starým japonským majstrom ani súčasným Matcha milovníkom. Jej jasnú zelenú farbu skrátka musíte vidieť, jej rozmiešanie v horúcej vode si musíte užiť. Len potom je Matcha dokonalá.
Zloženie
Zelený čaj Japan MATCHA BIONálev a chuť čaju
Matcha Kikyou BIO vyniká naozaj bohatou chuťou, ktorá poteší priaznivca sladkých a len mierne trpkých nápojov. Po našľahaní vytvorí nápoj svieže zelené farby, ktorý je jemný ako smotana. Tešiť sa samozrejme môžete aj na tú pozoruhodnú chuť umami pripomínajúce more a vyvolávajúcu túžbu po ďalším a ďalším dúškom.
Pôvod čaju
Z japonskej prefektúry Shizuoka (Shizuoka-ken) mieri do sveta celých 40 percent japonských čajov. Čajové záhrady založili mnísi v polovici 13.storočia. Od tej doby má Shizuoka status hlavnej japonskej čajovej lokality. Pretože jeho poľnohospodári vyrábajú celú paletu zelených čajov, patrí tiež k najvšestrannejším dodávateľom.
Nielen tisícročné skúsenosti čajových majstrov, ale tiež jedinečné prírodné podmienky stoja za vynikajúcou kvalitou čajov zo Shizouky. Región nachádzajúci sa na pobreží Tichého oceánu v zálive Suruga charakterizuje pohorie s posvätnou horou Fuji. Mimochodom shizu je možné preložiť ako "kľud" a oka ako "kopec". Klíma je popisovaná ako vlhké, subtropické, leto je horúce a vlhké, zima mierna. Samozrejme treba dodať, že aj do Shizuoky sa chodí lyžovať. Hornatý sever regiónu poskytuje milovníkom zimných športov vynikajúce podmienky.
Výroba čajov typu Matcha nie je jednoduchá a presný postup nie je ľahké získať. Každá čajová záhrada si ho pozorne stráži. Všeobecne môžeme povedať, že pre Matchu sú vyberané najdelikátnejšie lístky čajovníkov čínskych (Camellia sinensis), ktoré je potrebné 3-4 týždne pred zberom zatieniť veľkými rohožami. Vďaka tomu sa v nich vyvolá vyššia produkcia chlorofylu a žiadajúcich aminokyselín.
Zvláštnosťou Matcha Kikyou BIO je medzikrok, pri ňom sa z listov vyrobí Sencha (opakovaným naparovaním je zastavená oxidácia enzýmov) a až potom nasleduje klasická výroba Matchi - teda sušenie, zbavenie čaju stonkou a žiliek a mletie medzi žulovými kameňmi. Výsledkom je jemný zelený púder, ktorý sa musí skladovať v nepriechodných sáčkoch alebo plechovkách.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
75 °C | rozšľahať | 0,5 čajovej lyžičky na 1dl |
Návod na prípravu
- Pripravte si horúcu vodu, ktorá bola prevarená a schladla na 75°C.
- Do misky vysypte pol čajovej lyžičky čaju Matcha a zalejte vodou (cca 1dcl).
- Pomocou metličky na čaj Matchu rozmiešajte.
- Riedka našľahaná pena po chvíli zhustne.
21. 5.
20. 10.