

KURKUMA BIO - prášok
Odporúča ju Ajurvéda, čínska medicína, systém Siddha. Odporúčame ju aj my. Kurkuma v BIO kvalite si získa každého, kto chce okoreniť jedálniček poriadnou porciou vitamínov, minerálov a flavonoidov. Ten najdôležitejší sa volá kurkumin a vyznávači zdravého životného štýlu si ho obľúbili pre schopnosť pomôcť veľa nepríjemnostiam.
Zloženie
Kurkuma 100%Nálev a chuť čaju
Kurkuma BIO má sýto žltooranžovú farbu a chutí korenisto. Je štipľavá, horká, zemitá. Môže pripomínať horčicu alebo karí korenie, do ktorého sa pridáva.
Pôvod čaju
Možno ju poznáte ako indický šafran, možno ste vedeli, že je jednou zo súčasti karí. Každopádne Kurkuma je veľmi populárne korenie v ázijských krajinách. A to nielen ako ochucovadlo potravín, ale tiež ako farbivo tkanív alebo indikátor alkalických roztokov.
Zdrojom Kurkumy je podzemok vytrvalej byliny Curcuma longa. Botanici ju radia do rovnakej skupiny ako napríklad zázvor. Rastlina je nenápadná, asi metrová, so striedavými, veľkými listmi. Množí sa dlhými článkovanými podzemkami.
Kurkuma pochádza z Indie, taktiež sa pestuje v Číne, na Srí Lanke, v Indonézii a v Peru. Vyžaduje teplotu medzi 20 a 30 °C aj časté zrážky.
Používanie Kurkumy (ktorej sa tiež hovorí indický šafran) je rozšírené zrejme celosvetovo. Prášok zo sušených podzemkov obsahuje približne 60-70 percent sacharidov, 6-8 percent bielkovín, 5-10 percent tuku, 3-7 percent minerálnych látok, rovnaké množstvo esenciálnych olejov a 1-6 percent kurkumoidov. Práve vďaka im odporúčajú pravidelné užívanie Kurkumy tradičné liečiteľské systémy ako Ajurvéda alebo Siddha.
Tradičné recepty odporúčajú kombinovať kurkumu s čiernym korením a olivovým olejom- zvýši sa tak schopnosť tela vstrebať kurkumín. Niektoré zdroje udávajú zvýšenie vstrebateľnosti dokonca až o 2000 percent. Takú zmes je možné použiť na ochutenie radu pokrmov (polievky, omáčky, šaláty).
Pikantné korenie sa uplatňuje v sladkých aj slaných pokrmov, pri konzervovaní potravín, výrobe pečiva, zmrzliny, džúsov, keksov, popkornov aj omáčok. Hoci v kuchyniach sa typicky objavuje ako prášok, nie je neobvyklé použiť čerstvý podzemok.
Okrem toho s Kurkumou sa môžeme stretnúť pri farbení tkanív alebo behom ceremónií hinduistických svadobných osláv. Za zmienku stojí tiež využitie k chemickým analýzam - takzvaný kurkumový papier indikuje pri ponorení do roztoku jeho kyslosť či zásaditosť.
Vyskúšajte Kurkumu ako horúci nápoj alebo si z nej rovno pripravte takzvané zlaté mlieko. To pripravíte z pasty (v malom hrnci uvarte do zhustnutia ¼ šálky Kurkumy, ½ čajovej lyžičky čierneho korenia a ½ šálky vody), ktorú rozmiešate vo vriacom mlieku (1 šálka mlieka, 1 lyžička kokosového oleja, ¼ lyžička kurkumovej pasty) ochuteným medom.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Návod na prípravu
1. Odporúčaná dávka je 1 gram Kurkumy denne.
2. Uvarte ju vo vode s čiernym korením a pridajte pár kvapiek oleja (kokosový, olivový,...)

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ŠKORICA CEJLONSKÁ BIO

ASHWAGANDHA BIO - Indický ženšen bylina - prášok
