

Zázvor BIO - prášok
Prečo si svoj obľúbený nápoj okoreniť štipkou zázvoru? Odpoveď je jasná! Pretože mu dodá ako poriadny šmrnc, tak veľa skvelých látok. S ich pomocou podporíte metabolizmus sacharidov aj vitalitu. Peruánsky stopercentný prášok z podzemku zázvoru má poriadnu silu. Podľa nás je ešte o fúz pikantnejší ako čerstvo nastrúhaný zázvor zo supermarketu. Vyskúšajte ten rozdiel.
Zloženie
Zázvor BIO 100%Nálev a chuť byliny
Zázvor BIO – prášok má piesočnatú farbu, jeho chuť je pieporná, štipľavá, trochu sladkastá. Pretože ide o produkt získaný iba mechanickou úpravou podzemku, v nápojoch sa nikdy úplne nerozpustí.
Môžete ho pridať do čaju, smoothie, ale poslúži tiež ako korenie na prípravu najrôznejších sladkých aj slaných pokrmov.
Pôvod byliny
Môže to vyzerať, že zázvor sa k Peru tak nejako nehodí. Veď pochádza z juhovýchodnej Ázie, a práve tam je tiež najviac populárny. Pravdou je, že štipľavé podzemky tejto rastliny Peruánci doslova milujú, okrem toho patria do prvej päťky ich najväčších svetových producentov. Tamojšia príroda, podnebie, bohatá sopečná pôda a vlhko zázvoru mimoriadne prospievajú. Podmienky v Peru mu dokonca umožňujú rásť pomalšie, takže je chutnejší a aromatickejší ako zázvor z Ázie.
Pestovatelia zázvoru sa v Peru zameriavajú najmä na udržateľné a ekologické postupy. Vyhýbajú sa pesticídom, využívajú prírodné hnojivá. Ich zázvor je tak mimoriadne lahodný a vyhľadávaný. V roku 2020 hlásila krajina produkciu 20 tisíc ton zázvoru, čo bol medziročný nárast o 15 percent. Z 95 percent išlo o zázvor v BIO kvalite, čo je cesta, v ktorej plánujú peruánski poľnohospodári pokračovať.
Ešte doplníme pár informácií o samotnej rastline. Zázvor lekársky (Zingiber officinale) je trvalka, okolo metra vysoká, s dlhými listami. Takmer vôbec nekvitne, rozmnožuje sa totiž podzemkami. Ako sme už uviedli, pochádza z Ázie, dnes je pestovaná v Indii, Číne, Thajsku, ale aj na Jamajke, v Mexiku alebo Peru. Podzemky zázvoru sú bohaté na draslík, horčík, fosfor, vitamín C a E. Obsahujú zároveň esenciálne oleje, flavonoidy, alkaloidy a ďalšie fotochemikálie. Za prenikavou chuťou zázvoru stoja gingeroly.
Obvykle sa zázvor používa na prípravu čajov, čajových zmesí, ovocných nápojov alebo likérov či na okorenenie sladkých aj slaných pokrmov. Mimochodom, zázvor je podľa ajurvédy jedno z najodporúčanejších korení.
Dospelý človek by nemal prekročiť dávkovanie 4 g za deň, ľuďom trpiacim napríklad žlčníkovými kameňmi alebo diabetom sa odporúča poradiť sa o užívaní zázvoru s lekárom.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zázvor zalejte vodou s teplotou 80 ⁰C v pomere pol čajovej lyžičky na 200-250 ml.
- Nechajte 5 minút lúhovať pod pokrievkou. Potom preceďte.
- Neprekračujte odporúčané dávkovanie 4g za deň.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ŠKORICA CEJLONSKÁ BIO

KURKUMA BIO - prášok
