

MÄTA EGYPTSKÁ
Korenie fefrmintové, balšínek, veterná bylina ... mätu máme tak radi, že jej vymýšľame najrôznejšie pomenovania. Už od čias starého Grécka je súčasťou mytológie, fytoterapie i kozmetiky. Medzi jej preukázateľné účinky na zdravie patrí schopnosť osviežiť, zbaviť ťažkého zažívania a uvoľniť svaly. Pravdepodobne tiež privoláva veštecké sny a lásku. Overenie necháme na vás.
Zloženie
Máta egyptská 100%Nálev a chuť čaju
Pre mätu je typický prvok peprmintu, chuť je osviežujúca, mentolová, bez trpkosť alebo horkosti. Tej sa môžete dočkať len pri jej ohrievaní v pokrmoch. V prípade mäty egyptskej spoznáte jemný jablkový podtón. Nálev má svetlo žltozelenú farbu a veľmi príjemnú, osviežujúcu vôňu.
Pôvod čaju
Pod názvom mäta egyptská sa ukrýva Mentha rotundifolia. A aby sa to plietlo ešte o trochu viac, nájdete ju tiež pod názvom mäta jablčná.
Mäta má približne 15 druhov a vyznať sa v nich nie je úplne jednoduché. Nám bude stačiť, keď spoznáme vlastnosti tej, ktorú dovážame skutočne z Egypta. Traduje sa, že práve tam bola objavená a miestnym ľuďom vďačí za to, že sa stala jedným z najobľúbenejších korenín a liečiviek.
O mäte sa dokonca spomína biblický Nový zákon, jej časti boli nájdené v hrobke v Karnaku a je potvrdené, že ju používali v starovekej Indii, Číne aj Japonsku. K jej mene sa viaže Ovidiova bájka, v ktorej nymfu Mentha premenila žiarlivá Persefona v bylinku. Dôvod bol prostý - žiarlila na milenku svojho muža Háda, boha podsvetia.
Vetvičky mäty sa používali na výzdobu stolov, vplétaly sa do vlasov ženíchov a neviest, vešali v chalupách pod trámami k privolaniu lásky. Odvar z mäty bol popíjaný v rámci rituálov na zlepšenie premýšľania, jej liesky rozhadzovali ľudia po podlahách kostolov pri procesii, ale tiež nimi zaháňali myši vo špajzách.
Ide o trvalku dorastajúcu až 80 centimetrov. Má mäkké, veľké a tmavo zelené listy pokryté chĺpkami. Stonka je štvorhranná. Botanicky sa mäta radí k čeľade hluchavkovitej. V prírode sa rozmnožuje semenami, ale aj odnože alebo šľahúne. Prospievajú jej vlhké, ale slnečnés miesta.
Zberajú sa buď len listy, alebo celá vňať tesne pred kvitnutím. Najlepšie na poludnie od júna do septembra, kedy obsahuje maximum silíc. Ak počasie praje, môžeme mätu zožať aj dvakrát počas leta. Teplota pri sušení nesmie presiahnuť 35 stupňov. Sušená mäta má byť skladovaná bez prístupu vzduchu a vlhkosti, aby nestratila arómu.
Mäta sa používa v ľudovom liečiteľstve, kozmetickom a tabakovom priemysle i potravinárstve.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C, v pomere 1 čajovej lyžičky na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 8-10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

NANA MÄTA (Mentha spicata)

HARMANČEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVET
