

LAPACHO MATTO GROSSO - prášok
Zdá sa, že brazílske pralesy sú nevyčerpateľným zdrojom zázračných rastlín. Jednou z nich je aj strom s názvom Pau d'Arc. Je neprehliadnuteľný vďaka prekrásnym fialovým kvetom, jeho hlavný tromf však na prvý pohľad neuvidíte. O vnútornej kôre tohto stromu spievali ódy už dávni Inkovia. Pomenovali ju lapacho, čo možno voľne preložiť ako "mať moc a silu". Trefnejšie pomenovanie si tento čaj-nečaj nemohol priať a my ho teraz prinášame aj v podobe jemného prášku.
Zloženie
Lapacho Matto Gosso 100%Farba a chuť nálevu
Odvar z rozomletej kôry má hnedý odtieň. Vôňa vás prekvapí kombináciou dubového dreva a vanilky.
Pôvod Lapacha
Lapache pochádza z rovnomenného stromu s latinským pomenovaním Tabebuia impetiginosa. Hovorí sa mu tiež Strom bohov či trumpetový strom kvôli tvaru jeho kvetov. Názov Pau d'Arc so sebou priniesli až kolonisti z Portugalska. Znamená to lúk, pretože z tvrdého a odolného dreva tohto stromu sa vyrábali okrem iného aj tieto zbrane. Tabebuia impetiginosa rastie prevažne v centrálnej časti Južnej Ameriky a staroba niektorých stromov sa odhaduje až na 700 rokov.
Magickú silu vnútornej červenkastej kôry objavili pravdepodobne známi liečitelia dávnych čias, ktorým sa hovorilo kallawaya. Ich zástupcovia patrili medzi uznávaných ranhojičov kráľovskej rodiny v Inkskej ríši. Inkovia boli liečivou mocou lapacha fascinovaní a čoskoro vedomosti o jeho účinkoch rozšírili aj do ďalších častí Južnej Ameriky a oblasti Karibiku.
Približne pred štvrť storočím začali do tajov lapacha nazerať aj zástupcovia vedeckej obce. Mnoho výskumov potvrdilo vysoký obsah telu prospešných látok v čele s lapacholom, saponínmi a flavonoidmi. Zistili tak to, čo šamani vedeli už dávno. Lapacho má v sebe silu krotiť napríklad najrôznejšie baktérie a vírusy, tlmí bolesť a pomáha lepšie zvládať nepríjemné prejavy alergií.
Niet preto divu, že si obyvatelia juhoamerického kontinentu lapacha neskutočne vážia. Napríklad v Paraguaji je považovaný za národný strom. Aj samotný zber kôry prebieha veľmi opatrne, aby rastlina nedošla k úhone. Naškrabané lapacho je potom uložené do tmavej miestnosti, kde za pomoci prúdenia suchého vzduchu uschne a následne sa môže rozdrviť na pudrovitý prášok. Z neho možno potom ľahko pripraviť výluh pre vonkajšie použitie.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Návod na prípravu
Lapacho je spracované v potravinárskom štandarde, avšak podľa vyhlášky č.58 / 2018 Zz nesmie byť použité ako potravina. Lapacho predávame len ako surovinu na prípravu nálevu na vonkajšie použitie.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

GOLDEN YUNNAN - čierny čaj

DARJEELING GREEN - zelený čaj
