

LEVANDUĽA KVET (Lavandula angustifolia) - bylina
Keď sa povie levanduľa, predstaví si väčšina z nás lány modrofialových, silno voňajúcich rastlín. Ich kvety sú zdrojom trieslovín, silíc a terpénov, ktoré oceníte nielen na prevoňanie šatníka. Výbornú službu preukazuje čaj z levanduľových kvetov nespavcom či ľuďom s úzkostnými stavmi.
Zloženie
Levandule 100%Nálev a chuť byliny
Medovo zlatý nálev a intenzívna vôňa. Horká chuť, ktorú však aj na jazyku premôže typická aróma tejto rastliny.
Pôvod byliny
Máloktoré miesto dokáže v mysli vyvolať vôňu. Ale Provence to so svojou charakteristickou záplavou modrofialových krások vie. Hoci je levanduľa lekárska jedným zo symbolov Francúzska, postupne sa na levanduľovú veľmoc pasovalo Bulharsko, ktoré z byliny vyrába veľmi žiadaný olej.Rastlina má pôvod v oblasti Stredozemného mora, rozšírila sa ale aj mimo Európy. V Egypte bola napríklad používaná tradične pri mumifikácii už pred 2500 rokmi. Aj keď pôsobí ako krehká kvetina, v skutočnosti je to pomerne vytrvalý poloker milujúci preslnené miesta. Kvet pripomína fialový klas a svojou omamnou vôňou láka veľké množstvo hmyzu, vrátane včiel. Med z levandule je známy svojou výbornou chuťou aj krásnou farbou.
Latinský názov Lavandula angustifolia pochádza z výrazu "lavare", čo znamená "umývať sa". Levanduľa sa totiž už od čias antického Ríma pridávala do kúpeľa, a to nielen kvôli svojim antibakteriálnym a antiseptickým účinkom. Hlavnú úlohu zohrávala jej prenikavá, avšak príjemná vôňa. To bolo žiaduce obzvlášť neskôr v stredoveku, kedy sa na hygienu príliš nedbalo.
Levanduľa znamená v reči kvetín oddanosť, šťastie a úspech. Ľudia si ju často vešajú vo zväzkoch do skríň a izieb. Výborný je však aj nálev. Ten môžete piť samostatne alebo ho pridávať do čím ďalej obľúbenejších domácich limonád. Sušenú vňať možno tiež primiešať do iných bylinných zmesí, ktoré tak ľahko ozvláštnite. Odvar je skvelý aj pre vonkajšie užívanie - do relaxačných kúpeľov, na obklady a pod. Úžasná je taktiež v aromaterapii. Ak máte predpísané utišujúce lieky, konzultujte konzumáciu levandule s ošetrujúcim lekárom. V rozumnej miere ju môžete piť až tri mesiace, potom odporúčame pár týždňov prestávku.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu zalejte vriacou vodou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 250 ml.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.















Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MEDOVKA VŇAŤ (Melissa officinalis) - bylina

HARMANČEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVET
