

LOPÚCH LIST (Arctium lappa) - bylina
Zloženie
Lopúch list 100%Nálev a chuť byliny
Zeleno - zlatistý nálev má príjemnú bylinnú notu a ponúka horkosladkú hru chutí.
Pôvod byliny
Lopúch väčší čiže Articum lappa je dvojročná bylina voľne rastúca pozdĺž ciest a na rumoviskách naprieč celým miernym pásmom. Vzhľadom nemožno prehliadnuť. Vo výnimočných prípadoch dosahuje do výšky až troch metrov a pri zemi je tvorený obrovskými listami, ktoré môžu mať až pol metra na dĺžku a štyridsať centimetrov na šírku. Suché plodstvo je opatrené háčikmi a často sa zachytáva na srsť zvierat či odevy.
Na účely prírodnej medicíny sa volia výhradne rastliny z ekologicky nezávadných lokalít. Napríklad v Japonsku sa dokonca cielene pestuje, pretože sú v ázijských krajinách jeho stopky a korene považované za veľkú lahôdku. Listy lopúcha boli však nielen v gastronómii dlhú dobu vynechávané pre svoju horkú chuť. Tá sa však vyskytuje len u už prestarnutých rastlín. Ak zbierate mladé výhonky či listy v prvom roku rastu, nepríjemnej pachuti sa ľahko vyhnete a sú výborné napríklad do jarných šalátov.
Sušené listy majú široké uplatnenie, a to ako v prípade vnútorného, tak vonkajšieho použitia. Čaj z výhonkov nie je síce tak známy ako z koreňa, ale zloženie organizmu užitočných látok je obdobné. Výborné je aj spracovanie do formy toniká za pomoci kozmetického liehu. Takto pripravený roztok je mimo iného účinnou zbraňou v boji proti akné a ďalším pleťovým neduhom. Z lopuchových listov možno tiež ľahko pripraviť hojivé obklady.
Menej známe použitie je ako korenie pod mäso či do polievok a omáčok. Často sa mieša s púpavou, do čaju sa potom s obľubou pridáva mäta alebo med. Ako to už u bylinných nálevov mnohokrát býva, nejedná sa zrovna o odmenu pre naše chuťové poháriky, však prínos pre zdravie jednoznačne prevyšuje tento zanedbateľný nedostatok.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu zalejte vriacou vodou 100 °C v pomere 2 čajové lyžičky na 250 ml.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 15 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ZLATOBYĽ VŇAŤ - bylina

LOPÚCH KOREŇ (Arctium lappa) - bylina
