ĽUBOVNÍK VŇAŤ - bylina
Dobre známa bylinka by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Sušený ľubovník posilňuje nervy, účinkuje pri črevných a žalúdočných problémoch, mierni bolesti hlavy a upravuje krvný tlak. S obľubou je používaná aj pri nespavosti, údajne lieči poruchy reči, hysterické záchvaty a námesačnosť. Nie nadarmo má rad ľudových názvov: bylina sv. Jána, čarovník, krevníček, krížik ...
Zloženie
Ľubovník bodkovaný 100%Nálev a chuť byliny
Ľubovníkový čaj má svetlo oranžovú farbu a výraznú bylinnú vôňu. Po ochutnaní nás najskôr pohladí príjemná sladkosť, za ňou nasleduje mierna trpkosť a horkosť. Odvar z ľubovníka môžete dochutiť lyžičkou medu.
Pôvod byliny
Ľubovníku bodkovanému (Hypericum perforatum), asi 60 cm vysokej trvalke, sú liečivé vlastnosti prisudzované od staroveku. Zmieňuje sa o nej už grécky lekár Pedanius Dioskorides ako o byline zastavujúcej menštruačné krvácanie a silne diuretickej. Odvar s vínom mal mierniť horúčky a liečiť hadie uštipnutie. Dym zo zapáleného ľubovníka zasa čistil vzduch a bol používaný na zaháňanie zlých duchov. Kresťania dávali ľubovníku mnoho pomenovaní, najčastejšie sa mu hovorí Svätojánska bylina, pretože údajne vyrástla z krvi, ktorá na zem padala z prebodnutého jazyka Jána Krstiteľa.
Bylina s drevnatejšou stonkou a výraznými žltými kvetmi rastie po celej Európe, v severozápadnej Číne, Afrike i Malej Ázii. U nás ju nájdeme od nížin po podhorské oblasti na slnečných, suchších okrajoch lesov, lúk a ciest.
Najčastejšie sa ľubovník zbiera v čase kvitnutia, teda v júli a auguste. Ideálne je suché počasie, okolo 10. hodiny dopoludnia. V tej dobe obsahuje najviac silíc. Bylinkárky zväzujú rastlinky do kytíc a tie vešajú do tieňa. Teplota pri sušení by nemala presiahnuť 35 C. Čerstvý ľubovník možno využiť aj na výrobu tinktúry alebo oleja.
Účinky čaje
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
100 °C | 15 minút | 1 až 2 čajové lyžičky na 1,5 dl |
Návod na prípravu
- Ľubovník zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1-2 čajové lyžičky na 2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1-2 lyžičky navyše.
- Doba lúhovania je 15 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.