MAGICKÝ ZÁZVOR S CITRÓNOM - zelený čaj
Natankujte do plnej a vyrazte na cestu! Čakajú vás zelené stráne, kopce zázvoru a vľúdny tieň citrónovníkov. Výlet do magicky príťažlivých diaľok si môžete užiť osamote aj s partiou priateľov. Odpočiniete si, načerpáte energiu, osviežite telo aj dušu. Nie je na tom nič ťažkého - stačí zaliať voňavý sypaný čaj horúcou vodou...
Zloženie
Zelený čaj Sencha, Citrónová tráva 17%, Zázvor 5%, Citrónová kôra, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Mimoriadne osviežujúci a maximálne chuťovo vyvážený - taký je Magický zázvor s citrónom. Svetlo žltozelený nálev má krásnu iskru a priezračnú farbu. Vonia ako letná lúka. Pri napití rozlíšime predovšetkým mierne trávové tóny zelenej Senchi, ktoré sprevádza vítaná trpkosť. Hneď v ďalšom okamihu sa rozvíja pikantnosť zázvoru a šťavnatá citrónová sviežosť.
Magický zázvor s citrónom je skvelý na prípravu ľadového čaju. Skúste vlažný čaj naliať do pohára zaplneného z 2/3 kockami ľadu. Získate lahodný osviežujúci nápoj.
Pôvod čaju
Tento sypaný čaj pochádza z dvoch zdrojov - z japonských čajových záhrad sme priviezli skvelú zelenú Senchu, v krajinách EÚ nakúpili fantastické kúsky citrónu, zázvoru aj citrónovú trávu. Podarilo sa tak namiešať chuťovo vyladený a mimoriadne kvalitný čaj, ktorý si obľúbia ako zaprisahaní čajový gurmáni, tak ľudia čaj ešte len objavujúci.
Sencha sa pestuje na mnohých plantážach v Japonsku. My vyberáme vždy tie preverené, preto si Senchu vozíme predovšetkým z oblasti Shizuoka. O čajovníkové kríky sa tam, rovnako ako na väčšine ďalších plantáží, starajú predovšetkým ženy. Tie sú tiež hlavnými zberačkami čajových lístkov, a to za veľmi prísnych podmienok. Lístočky odštipujú buď priamo prstami, alebo špeciálnymi nožnicami a počas 10-20 hodín ich musia doručiť na ďalšie spracovanie. Tým je v prípade japonskej Senchi naparovanie. Čaj je na približne 10-15 sekúnd vystavený horúcej pare. Tak dôjde k prerušeniu procesu fermentácie a zachovaniu prirodzených vlastností čaju - chute, vône aj farby. Ďalším krokom je zvinovanie lístkov do malých ihličiek a sušenie. Tiež ostatným ingredienciám bola venovaná veľká pozornosť - do čaju sme namiešali celé kúsky citrónu a zázvoru, ktoré boli konzervované lyofilizáciou. Ide o citlivú a pomerne náročnú technológiu vymrazenia a vákuového sušenia. Jej hlavným prínosom je uchovanie pôvodných farieb a chutí ovocia aj byliniek.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
70-80 °C | 2-3 minúty | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou s teplotou 70-80 °C (cca 2 minúty po prevarení vody), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.
22. 4.
17. 10.