Masala Chilli Chai - čierny čaj
Zloženie
Čierny čaj 26%, Zázvor, Klinček, Kardamon, Čierne korenie, Kúsky ceylonskej škorice, Aníz, Chilli, VanilkaNálev a chuť čaju
Čierny čaj Chilli Chai dáva po zaliatí horúcou vodou nálev tmavo jantárovej farby. Už podľa vône poznáte, že jeho základ tvorí kvalitný, silný čierny čaj. Doplnením o celý rad aromaticky výrazného korenia tak vzniká chuťová kompozícia opierajúca sa o nasladnutosť a zvieravosť čierneho čaju. Na poschodí zaznamenáte predovšetkým pieporné tóny chilli, zázvoru a korenia, zjemnené sladkou škoricou, klinčekom a anízom. Láskavého pohladenia sa vašim chuťovým bunkám dostane vďaka vanilke.
Tento čaj môžete, ako odporúča tradičný ajurvédsky predpis, ochutiť mliekom, medom alebo trstinovým cukrom.
Pôvod čaju
Chilli Chai je postavený na ingredienciách, ktoré poznáte z Masala Chai. Teda na zmesi kvalitného čierneho čaju a korenia, medzi ktorým nesmie chýbať zázvor, škorica, kardamóm, klinček, badián, korenie a muškátový oriešok. My sme z neho niečo málo ubrali a niečo málo pridali, aby vznikol ešte o fúz piepornejší čaj, čo má skutočne grády. S nápojmi schopnými prehrievať a vnútorne čistiť pracuje predovšetkým ajurvéda. Osvedčené kombinácie korenia dodávajú ako výraznú arómu, tak podporujú správnu činnosť predovšetkým tráviacej sústavy.
Špeciálnym korením, ktorým sme Chilli Chai vyladili, je… áno, chilli. Poďme si o ňom niečo povedať.
Takzvané chilli papričky sú plody exotických paprík rodu Capsicum čeľade ľuľkovité. Ich prirodzené stanovištia sa nachádzajú predovšetkým v Južnej a Strednej Amerike, Číne, Japonsku, Vietname alebo Afrike. Pôvodne ale zrejme rástli predovšetkým v Mexiku, zachované nálezy sú datované do doby pred 6 tisíc rokmi. Išlo o jednu z prvých plodín, ktoré Mexičania pestovali.
Keď sa Krištof Kolumbus vylodil v Karibiku, stal sa prvým Európanom, ktorý sa s chilli papričkami stretol. Pre ich pálčivú chuť ich nazval „peppers“, pripomínali mu totiž dobre známe čierne korenie. Do Ázie priviezli chilli papričky portugalskí obchodníci koncom 15. storočia, a pretože ázijská kuchyňa pikantnosť priamo vyžaduje, stalo sa chilli rýchlo jej bežnou súčasťou.
Základnou zložkou chilli papričiek je kapsaicín, to on môže za „štipľavé teplo“, čo sa rozleje nielen v ústach, ale aj krku a bruchu konzumenta. A pokiaľ s ním príde do styku koža, je efekt podobný. Ide o alkaloid, ktorý rastlinám zrejme slúži na zapudenie bylinožravcov. Prvýkrát bol izolovaný v roku 1816 a synteticky vyrobený v roku 1930. Taký záujem vyvolal predovšetkým vďaka schopnosti podporiť cirkuláciu krvi a stimulovať zažívanie. Milovníci chilli papričiek uvádzajú veľmi mnoho ďalších účinkov, slovenskí vedci dokonca zistili, že papričky majú potenciál tlmiť chronické bolesti. Niet divu, že sa kapsaicín používa v mastiach, nosových sprejoch alebo náplastiach uľavujúcich od bolesti.
Pokiaľ ide o úroveň pálivosti, stanovuje ju Scovilleho stupnica. Jednotkou je SHU (Scoville Heat Units). Sladká paprika obsahuje 0 SHU, jedna z najpálivejších habanero dosahuje hodnotu 300 000 SHU. A jedna zaujímavosť na koniec: ak natrafíte na kajenské korenie, vedzte, že nemá s korením nič spoločné. Ide totiž o prášok zo sušených chilli papričiek. Jeho názov je tak trochu prekladateľským omylom.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 3-4 minúty | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Chilli Chai zalejte vodou s teplotou 100 ºC v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania je 3-4 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.
Energetická hodnota: | 3 kJ / 1 kcal |
Tuky: | 0,5 g |
z toho nasytených : | 0,1 g |
Sacharidy: | 0,5 g |
z toho cukry: | 0,1 g |
Bielkoviny: | 0,5 g |
Soľ: | 0,01 g |
14. 1.