

Masala Chai Tajomstvo Indie - čierny čaj
Farebná, voňavá, hektická aj upokojujúca. Taká dokáže byť India, krajina úžasnej prírody, vrelých ľudí a skvelých čajov. Jeden z nich máte pred sebou: tradičný Masala Chai, korenený, silný a hrejivý. Obohatili sme ho o kúsky pomarančov, jeho chuť je taká príjemná, sladko citrusová.
Zloženie
Čierny čaj Assam FOP 45%, Kúsky zázvoru, Badián, Kúsky pomaranča, Kardamon, Ružové korenie, Klinček, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Tajomstvo Indie Chai dáva nálev tmavo mahagónovej farby. Vonia po klinčekoch a badiáne, v jeho chuti narazíte ako na sladkosť pomarančov, tak piepornosť všetkého korenia, ktoré sme doň primiešali. Celkovo pôsobí čaj osviežujúcim dojmom, je chuťovo vyvážený a veľmi atraktívny.
Tento čaj môžete popíjať sladený, tradícia ale velí vyladiť ho trochou mlieka. Existujú aj oblasti, v ktorých do masala chai pridávajú štipku soli.Pôvod čaju
Keď sa povie Assam, je každému čajomilcovi jasné, že ide o indický región preslávený pestovaním špičkových čajov. Nachádza sa na severovýchode krajiny a čajovníky čínske (Camellia sinensis) pozná približne od polovice 19. storočia. Roľníci sa pôvodne pokúšali pestovať kríky čínskych hybridných odrôd, príliš sa im ale nedarilo. Preto ich vymenili za miestny čaj rodu Assamica. A tomu sa v tamojších jedinečných podmienkach darí výborne. Okrem kvalitnej pôdy a ideálnych svetelných pomerov k tomu prispievajú monzúny, chladné rána a noci prestúpené hmlami.
Čaj žnú v Assame stále najčastejšie ručne. Vďaka tomu sa robotníci dostanú aj na menej prístupné časti plantáží, navyše môžu vyberať iba vhodné lístky. Akonáhle trochu zavädnú, rozhodia ich na plata a ponechajú prirodzenej fermentácii, počas ktorej sa zelený čaj „premení“ na čaj čierny. Potom ho treba usušiť, vytriediť a zabaliť.
A keď sa povie Masala Chai, vybaví si znalec úplnú klasiku – čierny čaj so zmesou korenia, ktorého receptúra vznikla v Indii, a ktorý patrí k pokladom prastarej ajurvédy. Staroveký recept sa vyvíjal a menil tisíce rokov, takže zahŕňa nespočetné množstvo variácií. Podľa legendy ho prvýkrát zostavili na kráľovskom dvore niekedy pred 9 000 rokmi. Avšak o aký dvor išlo, v tom sa informácie rozchádzajú. Jedni tvrdia, že musel ležať v Indii, druhí sú presvedčení, že sa nachádzal v Thajsku. Či tak alebo onak, zmes vznikla, ako nápoj ajurvédsky, s cieľom očistiť a povzbudiť svojho konzumenta.
Pôvodne sa pripravovala iba z mnohých druhov korenia, bola teda bez kofeínu. Čajové lístky sa do neho dostali v prvej polovici 19. storočia pričinením britských kolonizátorov Indie. Miestni obyvatelia ale takú zmenu neprijali, Masala Chai s čajom bol pre nich príliš drahý. Obrat nastal až na začiatku 20. storočia, kedy sa na propagáciu indického čaju v Indii zamerala British-owned Indian Tea Association. Predajcovia k Masala Chai s čajovými lístkami začali pridávať mlieko a cukor – ich nápoje tak zostali chutné a zároveň sa znížili náklady na výrobu jednej šálky.
Dnes sa s Masala Chai stretnete na indických tržniciach, vo vlakoch (kde ich predávajú chai wallahs), ale aj keď zavítate do domácnosti ktoréhokoľvek Inda.
Významnú úlohu v čaji Masala Chai Tajomstvo Indie hrá zázvor, podzemok rovnomennej rastliny s výraznou aromatickou chuťou, ktorá je sladko pikantná. Zázvor patrí k veľmi populárnym ingredienciám predovšetkým čínskej a indickej kuchyne, oceňovaný je aj v ľudovom liečiteľstve. Obsahuje olej s aromatickými látkami, napríklad so zingiberénom a bisabolénom, za štipľavou chuťou stojí gingerol.
Ďalšou dôležitou zložkou je badián, niekedy sa mu hovorí čínsky aníz, ktorý sa žne z badiánika pravého. Ide o strom rozšírený predovšetkým v juhovýchodnej Ázii a Tichomorí. Badián chutí sladkasto a mierne korenisto, obsahuje silicu anetol, zaujímavú zlúčeninu, mimochodom trinásťkrát sladšiu ako cukor. Podobne ako zázvor, aj aníz je hojne využívaný na podoru prirodzených pochodov v tele, vyrába sa z neho napríklad liek proti vírusovým ochoreniam Tamiflu.
Pomaranč predstavovať netreba. Plod stromu pomarančovníka je dobre známy ľuďom snáď na celom svete. Dnes sa pomarančovníky pestujú takmer všade v subtrópoch. Pomaranče sú bohaté predovšetkým na vitamín C, šupky obsahujú pektín a esenciálne oleje. Práve ony dávajú čaju Tajomstvo Indie Chai nádhernú vôňu.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MASALA CHAI - čierny čaj

EARL GREY - NEBESKÝ KVET - čierny čaj
