Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manutea.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



Nebojte sa čajových rituálov, vyskúšajte Gong Fu Cha

24. 7. 2019 3 minúty čítanie
Spôsoby prípravy čaju sa vyvíjali a stále vyvíjajú. Je zaujímavé, že zatiaľ čo v Číne sa čajové rituály stále trochu obmieňajú, v iných krajinách sa postupy zakonzervovali.

Najtradičnejšia a snáď celosvetovo najpoužívanejšia je čínska metóda Gong Fu Cha (Kung Fu Cha; 工夫茶, 功夫 茶) zo 16. storočia. Slovenkí čajomilci ju niekedy nazývajú preplachovanie alebo sparovanie. Ide o zvláštnu prípravu lahôdkových čajov pri juhočínskej a taiwanskej neformálnej ceremónii. Ale nebojte sa, zvládnete ju v pohode aj doma.

Klasický rituál v modernom poňatí

Ortodoxní čajomilci si čajový obrad nedokážu predstaviť bez čajového mora, džbánku, pohárika na ňuchanie, lode na kanvičku, bambusovej pinzety, špachtle a ďalších exotických propriet. Pokiaľ s čajom zatiaľ len zľahka koketujete, vyskúšajte si rituál s tým, čo nájdete v kuchyni. Pre začiatok bude stačiť kanvica s horúcou vodou, čajová kanvička (tu sa oplatí zaobstarať originálny Zhong), dlhá lyžička (drevená špachtľa), keramické šálky, kuchynská váha, malá utierka a čajový teplomer.

Cieľom nie je striktné dodržiavanie postupu rituálu, ale vychutnanie si všetkých chuťových odtieňov a vôní, ktoré kvalitný čaj ponúka. A samozrejme tiež duševná očista v príjemnej atmosfére a najlepšie aj spoločnosti. Tak hor za zážitkami!

Krok za krokom

Najdôležitejšie je zvoliť akostný čaj, väčšinou sa používajú Oolongy a Pu Erhy, ale môžete vyskúšať aj prémiové zelené alebo čierne čaje.

  1. Pripravte si všetky pomôcky na jedno miesto. Nájdite si príjemnú polohu a obklopte sa aspoň kúskom prírody (kameň, kvetina, vetvička).
  2. Čajovú kanvičku a šálky prepláchnite horúcou vodou. Tým ich nahrejete.
  3. Do čajovej kanvičky ihneď nasypte lístky čaju. Počítajte s množstvom asi 2,5 gramu na šálku (s objemom 200 ml) plus jednu dávku pre kanvicu.
  4. Teraz čaj prepláchnite - zalejte ho do polovice kanvičky prevarenou vodou. Jej teplota by mala zodpovedať zvolenému čaju (píšeme o nej na konci textu). Po krátkej chvíli (najviac 30 sekundách) vodu zlejte. Tento nálev sa nepije. Zvlhčenie čaju má ale zásadný vplyv na výslednú chuť a vôňu.
  5. Prvý nálev na ochutnanie získate jednoducho. Vlhký čaj v kanvičke zalejte prevarenou vodou príslušnej teploty. Lístky premiešajte lyžičkou alebo špachtľou a nechajte ich lúhovať (o dĺžke lúhovania sa dočítate tiež nižšie).
  6. Čaj nalievajte do šálok krúživým pohybom v smere hodinových ručičiek. Tak bude v každej šálke rovnaká koncentrácia a chuť.
  7. Až si vychutnáte prvý nálev, môžete rovnakým postupom pripraviť niekoľko ďalších. Každý bude mať originálnu chuť aj arómu, tiež farba nálevu sa bude meniť. S každým ďalším nálevom predlžujte dobu lúhovania asi o minútu a zvyšujte tiež teplotu vody.
  8.  Experimentujte s dobou lúhovania aj počtom nálevov. Všeobecne sa udáva, že najjemnejší čaj je z druhého až štvrtého nálevu.

Teplota a čas: To je, o čo tu beží

Presné hodnoty udávajúce, ako dlho a pri akej teplote je vhodné jednotlivé čaje lúhovať, nájdete u ich popiskov. Ak to máme ale zhrnúť, potom:

  • zelené čaje lúhujte 1-3 minúty / prvý nálev pripravte z vody o 70-80 ⁰C,
  • biele čaje (typu Pai Mu Tan) lúhujte 7 minút / prvý nálev pripravte z vody o 80 ⁰C,
  • Oolongy fermentované nad 60% lúhujte 7 minút / prvý nálev pripravte z vody o 90 ⁰C,
  • Pu Erhy lúhujte 3-5 minút / prvý nálev pripravte z vody o 100 ⁰C.

Miesto stopiek nádychy, miesto teplomeru tanec bublín

Sledovanie času je pre ceremoniál Gong Fu Cha pomerne dôležité. Ak si obrad chcete naozaj užiť ako meditáciu, použite pre prvé zaliatie osvedčenú metódu siedmich nádychov. S každým ďalším zaliatím dva nádychy a výdychy pridajte.

A hlavne nezabudnite: čajový rituál nie je nemenná dogma. Skúšajte rôzne druhy akostných čajov a nebojte sa odhadnúť množstvo, ktoré nasypete do kanvičky. Čoskoro získate bohaté skúsenosti aj s teplotou vody a nebudete musieť zakaždým vyťahovať teplomer. Ostrieľaní majstri čaju ju poznajú podľa veľkosti bublín a ich zvuku pri vare. Bubliny prirovnávané ku krabím očiam, s priemerom asi 3 milimetre, ktoré na hladine prskajú, ohlasujú vodu 75-85 ⁰C horúcu. Keď sú väčšie, asi 8 milimetrov v priemere, vyzerajú ako rybie oči a sú menej hlučné, potom dosahuje voda 90-95 ⁰C. A ak sa voda varí, potom sa bubliny skoro netvoria a voda neprská.

Obrad je jednoducho hra. Zakaždým  iná a vždy len vaša!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »