

OOLONG CHINA SE CHUNG
Oolongy sa v Číne popíjajú viac ako 400 rokov. Čiastočne fermentované čaje vynikajú znamenitou chuťou a arómou. Konkrétne Sa Chung je oxidovaný len veľmi mierne. Dáva teda jemnú šálku s éterickou, kvetinovou vôňou. S obľubou sa podáva v čínskych reštauráciách. Vyskúšajte unikátny čaj z tradičných záhrad. Vďaka nízkemu obsahu kofeínu si ho môžete dopriať celodenne.
Zloženie
OOLONG CHINA SE CHUNG 100%Nálev a chuť čaju
Oolong China So Chun dáva nálev žltozelenej farby a príjemne, kvetinové vône. Chuť je delikátne jemná, podobná vybraným zeleným čajom. Na poschodí zanecháva sladkastú dochuť.
Pôvod čaju
Tradičné čínske čaje sa v Číne vyrábajú jedinečným, po stáročia nemenným postupom. Vďaka nemu sú miestne Oolongy nezameniteľné a hoci mnohokrát "súperia" s Oolongami z Taiwanu, znalec ich môže dobre odlíšiť.
Po krátkom zavädnutí lístkov čajovníkov čínskych (Camellia sinensis), ktoré sa uskutočňuje výlučne na slnku, je čaj mierne pomliaždený. Farmári ho buď prehadzujú na bambusových ošatkách, alebo otáčajú v bambusových košoch. To sa opakuje niekoľkokrát za sebou, vždy s 1-2hodinovou prestávkou. Takýmto spôsobom môžu kontrolovať a riadiť fermentáciu. Podľa vône, ktorú listy vydávajú, usúdia, či je oxidácia enzýmov dostatočná, alebo nie.
Takzvané vyriasanie zelené, ako sa tejto fáze výroby hovorí, ukončí prudké a krátke zahriatie listov. Po ňom nasleduje ich ochladenie, rolovanie alebo granulovanie a sušenie. Buď v sušičke, alebo v bambusových košoch.
Oolongy sú podľa stupňa fermentácie delené do štyroch kategórií - fermentované medzi 50 a 70 percentami, okolo 40 percent, nad 20 percent a pod 20 percent. Oolong China So Chung je radený do poslednej kategórie. Vďaka tomu vyniká vzácnu kvetinovou vôňou.
Na trhu ho možno nájsť aj pod názvom "So Zhong". Zberá sa a spracováva v tradičnej čajové provincii Fujian na juhovýchodnom pobreží Číny. Prevažne hornatú oblasť charakterizuje subtropické podnebie s miernymi zimami.
Ako a prečo si vychutnávať Oolong China Se Chung? Tento čaj sa výborne hodí k rituálnej príprave Gong Fu Cha. Zalievať ho môžete až päťkrát. Kvalitné sorta sa takmer nedá přeluhovat. Rozhodne to vyskúšajte. Dôvody, prečo zaradiť tento Oolong do pitného režimu sú jasné - vie príjemne a dlhodobo povzbudiť, pritom je jemný, takže si ho môžete užívať celodenne. Navyše obsahuje antioxidanty, minerálne látky a vitamíny, chráni teda pred niektorými civilizačnými chorobami a pomáha udržať telo v kondícii.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl vody.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom přeceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

OOLONG TIE GUAN YIN, Železná bohyňa milosrdenstva

Huang Da Cha - žltý čaj
