

OVOCNÁ ZMES S YUZU - ovocný čaj
Kto nepozná yuzu, môže to rýchlo napraviť. Ovocie vzniknuté skrížením citróna a mandarínky je obľúbené predovšetkým v japonskej kuchyni. Yuzu chutí trochu ako grapefruit a keď k nemu prisypete jablká, ananás, pomaranče a zázvor, získate čaj vhodný pre horúce leto rovnako ako pre chladnú zimu. Bohatý na zdraviu prospešné látky a skutočne veľmi dobrý.
Zloženie
Kúsky jablka, Hrozienka, Kúsky mrkvy, Kandizovaný ananás, Kúsky zázvoru, Červená repa, Aróma prírodná, Kurkuma, Kúsky pomaranča, Brusnice , , 1%, Kvety slnečniceNálev a chuť čaju
Pôvod čaju
Trochu podrobnejšie informácie o ovocí yuzu sa iste hodia. Zvlášť, keď tento citrusový plod v Európe príliš nepoznáme. Na rozdiel od Číny, Japonska a Kórey, kde sa začasto používa v gastronómii. Yuzu (Citrus JUNOS) je malý ker alebo strom pokrytý veľkými tŕňmi. Botanici ho radia do čeľade Rutaceae, teda Rutovité. Tá zahŕňa napríklad aj citrus, kumkvat, rute alebo jasenec. Plodom yuzu je ovocie vzhľadom podobné malému grapefruitu, so zvrásneným povrchom žltej alebo zelenej farby a pomerne suchú, na kôstky veľmi bohatú dužinou. Sama o sebe je veľmi kyslá a pre priamu konzumáciu (aj kvôli kôstkam) sa často nevyužíva. Populárna je však v japonskej, čínskej alebo kórejskej kuchyni.
Strom yuzu rastie pomaly. Do prvého zberu uplynie od jeho vysadenia celých desať rokov. Na druhú stranu sa mu pomerne dobre darí v chladných oblastiach, tam, kde by citlivejšie citrusy rast nedokázali.
Pre yuzu je charakteristická silná vôňa a kyslá chuť. V Japonsku je toto ovocie súčasťou rituálu spojeného so zimným slnovratom, kedy sa do horúceho kúpeľa vloží niekoľko plodov, aby uvoľňovali nádhernú vôňu. Kúpeľ vraj chráni pred nachladnutím, zahrieva telo a uvoľňuje myseľ. Zo šupky je možné vyrábať olej, plody sa spracovávajú do omáčok, octov, sirupov, marmelád. Veľmi populárne sú yuzu čaje.
Do širšieho povedomia verejnosti sa yuzu dostalo zrejme až začiatkom 21. storočia, kedy o neho prejavili záujem americkí kuchári a začali ho propagovať vo svojich receptoch. Rovnako sa postupne objavuje aj v kozmetike a medicíne. Yuzu obsahuje značné množstvo vitamínu C, je bohaté na antioxidanty a flavónové zlúčeniny hesperidín a naringenín s mnohými zdravotnými výhodami.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 100 ⁰C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 8-10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

DETSKÝ SEN PRÍRODNÝ - ovocný čaj

ALADIN - zmes
