

PESTREC MARIÁNSKY PLOD - DRTENÝ
Možno mu hovoríte bodliak a oblúkom ho obchádzate. Pestrec si ale vašu pozornosť zaslúži. Jeho plody majú skvelé účinky na zdravie pečene, zlepšujú funkciu žlčníka a pomáhajú pri depresiách. Prispievajú k detoxikácii, urýchľujú rekonvalescenciu a zbavujú stresu. Nebojte sa jeho krkolomného názvu a smelo skloňujte: pestrec, bez pestreca, k pestreca ...
Zloženie
Pestrec plod 100%Nálev a chuť čaju
Najskôr preto, že je pestrec bylina výrazná svojimi účinkami, nepotrebuje byť ešte výrazná chuťou alebo farbou. Po zaliatí drvených plodov získate tekutinu takmer bielu, jemne zakalenú. Chuť je veľmi nenápadná, skoro vôbec žiadna.
Pôvod byliny
Rastlina s botanickým názvom pestrec mariánsky (Silybum marianum) sa prirodzene vyskytuje v Stredomorí, na Kanárskych ostrovoch a čiastočne aj v Ázii. Zdomácnela tiež v strednej Európe. Preto môžeme pestrec z čeľade hviezdicovitej vídať na slnečných a záveterných medziach aj v Čechách a na Morave.
Dorastá až do 2 metrov a vzhľadom skutočne pripomína bodliak. Ide o jedno alebo dvojročnú bylinu s ostnato-zubatými listami, tmavo červenými až fialovými kvetmi, ktorých plody sú necelý centimeter dlhé hnedé nažky. Práve tie sa uplatňujú v ľudovom liečiteľstve aj k príprave extraktov pre farmaceutický priemysel.
Zbierajú sa len najzrelšie semená, a to koncom leta. Sušia sa a používajú na výrobu olejov, tabliet, tinktúr aj takzvaného mariánskeho čaju.
Pestrec je známy viac ako 2 tisíc rokov. Jeho užívanie odporúčal starogrécky lekár Disokorides rovnako ako rímsky prírodný liečiteľ Plínius.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu zalejte vodou 40 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 6 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Energetická hodnota: | 1254 kJ / 298 kcal |
Tuky: | 10 g |
z toho nasytených : | 2 g |
Sacharidy: | 3 g |
z toho cukry: | 0,1 g |
Vláknina: | 49 g |
Soľ: | 0,02 g |
10. 5.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Bavlnené sitko L - 1 ks

Bavlnené sitko M - 1 ks
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KOTVIČNÍK VŇAŤ (Tribulus Terrestris) - bylina

HARMANČEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVET
