

Pre dobré ráno - darčeková dóza 140g
Toto nie je čaj, to je životný štýl. Tradičný cejlónsky English Breakfast vás naladí do nového dňa počas niekoľkých dúškov. Je silný, sladkastý, ovocný a hlavne povzbudzujúci. Pridajte do neho kvapku mlieka a prikusujte opečený toast s džemom. Začnite ráno anglicky.
Zloženie
Čierny čaj 100%Nálev a chuť čaju
Čaj k pravým anglickým raňajkám má skvelú zlatistú farbu. Jeho vôňa je prírodne ovocná, veľmi sympatická.
Táto zmes akostných cejlónskych čajov chutí výrazne aromaticky, je príjemne zvieravá, má povzbudzujúci účinok a snúbia sa v nej sladké tóny s dozvukmi ovocia. Na začiatok dňa nie je nič lepšie.
Pôvod čaju
Čajovníky vlastne nahradili na Cejlóne (Srí Lanke) škoricu a kávu. Síce nie úplne, ale dnes tvorí vývoz čaju
pre tento nádherný ostrovný štát celé dve percentá HDP a do ekonomiky prinášajú ročne sedem miliárd dolárov. Koncom 18. storočia bola krajina preslávená pestovaním škorice, tá sa však ukázala ako nerentabilná a tak prešli miestni poľnohospodári na kávu. Dopyt bol vysoký. Nebyť hubovej choroby, ktorá skoro všetky kávovníky zahubila, možno by sa na Cejlóne nikdy čaj neobjavil.
V roku 1867 bola založená prvá čajová plantáž v Loolecondera a čoskoro pribúdali ďalšie. Popularita čaju rástla, obchodníci mali plné ruky práce a stále dohliadali na kvalitu exportovaných lístkov. Dokonca tak, že v roku 1934 vydali zákon o zákaze vývozu nekvalitného čaju.
Čaj zo Srí Lanky je na svetovom trhu vysoko cenený. Medzi hlavné oblasti, kde sa dnes pestuje, patrí Kanada, Nuwara Eliya (v Centrálnej provincii), Badulla, Bandarawela a Haputave (v provincii Uva), Matara a Mulkigara
(V Južnej provincii) a Ratnapura a Kegal (v provincii Sabaragamuwa).
O čajové plantáže sa starajú väčšinou rodinné farmy. Úroda čajovníkov čínskych (Camellia sinensis) prebieha na Cejlóne v podstate od januára do septembra. Začiatkom kalendárneho roka sa vypravia česačky do hôr v Dimbula, vo februári sa zberá čaj na južnom pobreží, do marca potom v oblastiach Kanady a Nuwara Eliya. V júni začína zber v oblasti Uva a trvá až do septembra. Zber čajových lístkov leží plne na pleciach žien a dievčat - mladé dievčatá môžu na plantáže vyraziť najskôr v jedenástich rokoch. Mechanizácia sa takmer vôbec nepoužíva. Cejlón je jednou z mála krajín, kde sa čaj stále zbiera prevažne ručne. Jedna česačka odovzdá denne 15-20 kilogramov čaju. Po zvädnutí sa lístky krútia a valcujú, aby došlo k narušeniu ich štruktúry. Ide o prípravu k fermentácii, ktorá prebieha v teple a vlhku. Keď je prirodzený kvasný proces dokončený, je výsledný čierny čaj sušený a triedený.
Viac informácií o čaji nájdete tu.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KVET LIPY

PIESEŇ KARIBIKU – ovocný čaj
