

PÚPAVA LEKÁRSKA KOREŇ (Taraxacum officinale) - bylina
Pampeliška čiže púpava lekárska si získala mnoho ľudových pomenovaní. Niekde jej hovoria leví zub, inde pamprlica alebo mliečny lupeň či smotaník. Bylinka, ktorá každú jar rozsvieti svojimi žltými kvetmi všetky lúky, patrí k tradičným liečivkám. Jej koreň sa používa na podporu trávenia a čistenie krvi. Herbáre popisujú skvelé výsledky pri umývaní pleti odvarom z koreňa. Má ju rozjasniť a osviežiť.
Zloženie
Púpava 100%Nálev a chuť byliny
Príjemná horkosladká chuť je zahalená do prekvapivej vône tmavej čokolády.
Pôvod byliny
Peržania hovorili koreňu tejto byliny malý poštár, pretože ho považovali za posla dobrých správ pre naše zdravie.
Pravdou je, že pri slove púpava si len málokto predstaví jej koreň. Väčšinou nám ako prvý vyvstane na mysli veniec žiarivo žltých kvetov, sfúkavanie strieborného páperia alebo jarný šalát z listov.
Koreň je skrátka až to posledné, na čo si spomenieme. Z pohľadu prírodnej medicíny by tomu ale malo byť práve naopak. Veď má svoju neochvejnú pozíciu aj v čínskom ľudovom liečiteľstve či v Ajurvédskej náuke.
Podzemok púpavy lekárskej (Taraxacum officinale) je pomerne masívny a húževnatý. Zbierať sa môže celoročne, ale ideálnym obdobím je jeseň. Nielenže sa z restovaného koreňa pripravuje výborná bezkofeínová náhrada kávy, ale môžete naraziť aj na originálne pivo či destiláty. Samotnou kategóriou je potom nálev, ktorý sa pripravuje zo sušeného podzemku a skrýva v sebe rad prospešných látok.
Je bohatý na vitamíny A, B, C aj D a ďalej obsahuje napríklad vápnik, železo, horčík či zinok. U odvaru nie sú známe žiadne vedľajšie účinky, napriek tomu odporúčame predchádzajúcu konzultáciu s ošetrujúcim lekárom u osôb s ochorením pečene. Ako vždy radíme po ôsmich týždňoch užívania krátku prestávku.
Účinky čaje
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
Koreň púpavy povarte 5 - 10 minút v pomere 1 čajová lyžička na 100 ml vody.
Potom sceďte.
Alebo tiež môžete zaliať 2 čajové lyžičky 250 ml studenej vody, cez noc necháte lúhovať a druhý deň privediete k varu a potom scedíte.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KOTVIČNÍK VŇAŤ (Tribulus Terrestris) - bylina

Žihľava listy - bylina
