

PÚPAVA LEKÁRSKA LIST (Taraxacum officinale) - bylina
Burina alebo liečivka? Púpava je dva v jednom. Niekto ju na záhrade nerád vidí, iný ju hľadá, kde môže. Doprajte si jej báječné vlastnosti celoročne a kdekoľvek budete. O listoch púpavy lekárskej píšu starobylé herbáre aj súčasné vedecké štúdie. Prospievajú tráveniu a pokožke, navracajú energiu.
Zloženie
Púpava 100%Pôvod byliny
Máloktorá kvetina dokáže urobiť z dievčatka princeznú behom pár minút. A máloktorá kvetina dokáže byť následne pre mamičky tak vytrvalým súperom pri odstraňovaní škvŕn z oblečenia. Za to prvé vďačí charakteristickým žiarivým kvetom, z ktorých sa od nepamäti pletú venčeky. A za to druhé mliečno sfarbenej lepkavej šťave (latexu), ktorá vyteká z utrhnutých stoniek.
Púpava lekárska čiže Taraxacum officinale je typickou letnou kvetinou. Na sklonku leta dozrievajú jej plody, ktoré všetci poznáme ako nažky so strieborným páperím. Až 40 cm vysoká púpava obýva v podstate celú severnú pologuľu, prednosť však dáva miernemu pásmu. Jej typickú žltú korunku v skutočnosti tvoria zoskupenia až 300 drobných kvetov. Záujemcovia o dokonalý anglický trávnik z nej nadšení nie sú, ale keď sa kvôli nej lúka rozsvieti zlatou farbou, je to krásny pohľad.
Púpava je jedlá rastlina. Môžete naraziť na recepty na prípravu púpavového šalátu, polievky či vína. Výborný je aj med z tejto kvetiny a z pečeného koreňa sa pripravuje nápoj podobný káve, avšak bez obsahu kofeínu. Veľmi obľúbená je však hlavne pre svoj pozitívny vplyv na naše zdravie. Zo sušených listov či vňati sa jednoducho uvarí ľahko nahorklý odvar. Vďaka obsiahnutým vitamínom (K, A, C alebo B) a ďalším dôležitým látkam je prospešný napr. pri zvyšovaní imunity. Môžete ho konzumovať v rozumných dávkach až osem týždňov, potom radíme prestávku.Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Púpavu zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžica na 250 ml.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžicu navyše.
- Po zaliatí nechajte lúhovať 15 min. a potom preceďte.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ASSAM TGFOP 1 - čierny čaj

LUNG CHING - DRAČIA STUDŇA - zelený čaj
