

ROOIBOS BLÁZNIVÁ JAHODA
Čo najbláznivejšieho ste kedy urobili? Skočili padákom? Potápali sa pri vraku Titaniku? Povedali svokre, že je najúžasnejšia žena pod slnkom? Nech to bolo čokoľvek, iste sa svet okamžite prežiaril, rozvoňal a prefarbil. Bláznivé skutky sú totiž potrebné. Niekedy na nich nie je ani nálada, ani čas. Potom prichádza k slovu čaj. Jahodový. Bláznivo pikantný.
Zloženie
Rooibos, Aróma prírodná, Jahodové listy, Červené korenie, Kúsky jahôdNálev a chuť čaju
Sypaný čaj Rooibos Bláznivá jahoda je voňavý ako celý košík červeného letného ovocia. Samozrejme na mysli máme jahody. Vďaka koreniu ale chuti rozoznáte príjemne dráždivé čierne korenie a nádherne medový Rooibos. Nálev má tmavo oranžovú farbu.
Pôvod čaju
Aké je skutočné tajomstvo jahodového bláznenia? V pozadí sú 4 dary prírody. Popíšme si ich pekne po poradí.
Rooibos nie je nič iného, ako fermentované listy a vetvičky čajovníku čínskeho. Možno ste o ňom zatiaľ nepočuli. Nebolo by divu. Jedná sa o kríky rastúce na veľmi malej ploche neďaleko od juhoafrického Kapského mesta. Sú mimoriadne citlivé na priemyslovo znečistenú vodu, vzduch aj pôdu. Vyžadujú špecifickú vlhkosť, nadmorskú výšku aj pôdne pomery. Preto sa nedarí pestovať čajovníkovce nikde inde. Vo svete vyznávačov zdravého životného štýlu Rooibos (čaj z čajovníkovca) patrí k veľmi populárnym. Chutí báječne, je bezkofeínový, tiež obsahuje antioxidanty a rad dôležitých minerálnych látok.
Lístky jahodníkov sú pre Európana predsa len najznámejšie. Zbierajú sa na jar, aby obsahovali čo najviac cenných látok. Čaj z lesného jahodníku sa môže uplatniť pri zápaloch alebo pri ťažkostiach s trávením.
O čiernom korení, jeho chuti aj účinkoch sa zmieňujú staroindické texty. Plody plazivého pieporu, ktorý pôvodne rástol v tropických pralesoch, sú bohaté na alkaloid piperin. Dáva im charakteristickú chuť aj vôňu, zároveň ale môže vo väčšom množstve dráždiť tráviaci trakt.
A konečne sme u jahôd. Často ich nazývame bobuľami, ale botanicky ide o súplodie nažiek na zdužinteľom kvetnom lôžku. Zložité? Iste nám stačí vedieť, že jahody sú vynikajúcim ovocím uplatňujúcim sa v kuchyni, prírodným prostriedkom na rôzne zdravotné ťažkosti. S vysokým obsahom vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov, môže ich konzumácia prospievať duševnej aj fyzickej kondícii. Nie je bez zaujímavosti, že jahody človek zbieral už v dobe kamennej. Dnes je evidovaných okolo 20 druhov jahodníkov, všetky rastú v miernom pásme severnej pologule.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C, v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 8 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ALADIN - zmes

ROOIBOS V SIEDMOM NEBI
