SLADOVKOVÝ ČAJ - bylinná zmes
Toto je skutočná špecialitka! Voňajúci na sto honov, pomáhajúci cez sedem lesov. Čaj z koreňa sladkého drievka sa používa už od čias starovekého Egypta. K sladkému drevu, ako sa snazýva, sme pridali aníz, badián a slez, a namiešali tak čaj pomáhajúci tráveniu aj srdcu. Pokiaľ chcete čas od času obohatiť čajové posedeniaí o niečo extra, sladkovkový čaj je vám k službám.
Zloženie
Aníz, Koreň sladkého drievka 26%, Badián, Kvety slezu, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Bylinná zmes Sladkovkový čaj dáva nálev veľmi svetlé farby, zato naozaj silné, príjemné vône a chute. Sladkastý, v závere korenistý, nápoj môžete dochutiť lyžičkou medu.
Pôvod čaju
Sladké drievko sa prirodzene vyskytuje v Stredomorí, naraziť naň môžeme tiež na južnej Morave, kde sa pestuje zhruba od 16. storočia. Je obľúbené najmä v cukrárstve (bendrek), tabakovom priemysle a liečiteľstve.
Korene byliny z čeľade bôbovitej sú dlhé a rovné. Sladké drievko dorastá 1-1,5 metra, kvitne svetlo fialovými hroznami a po odkvitnutí vznikajú struky. K dôležitým drogám sú ale radené práve korene. Pestovatelia alebo liečitelia ich zbierajú na jeseň a potom sušia. Chemické rozbory preukázali, že koreň sladkého drievka obsahuje saponíny, glykozidy, estrogénové látky, kumaríny, flavonoidy a ďalšie zlúčeniny.
Sladké drievko sa preto uplatňuje tak v ľudovom liečiteľstve, ako v praktickom lekárstve. Vďaka svojmu zloženiu prospieva tráviacej sústave aj dýchaniu. V starovekom Egypte ho zvárali v mlieku s cukrom, šachorom a korením. Takýto nápoj potom slúžil ako afrodiziakum.
Aníz je doma, rovnako ako sladké drievko, v Stredozemí. Zelenošedé plody s aromatickou vôňou sa z jednoročných bylín zbierajú v auguste alebo septembri. Nasušené majú celý rad použitia. V stredoveku sa verilo, že liečia mor a zlepšujú náladu, dnes sú ale odporúčané pri neduhoch tráviacej sústavy vrátane zápachu z úst a plynatosti. Účinky anízu sa prenášajú materským mliekom, ktorého produkciu navyše podporujú.
Badiánu sa niekedy hovorí čínsky aníz alebo hviezdicovitý aníz. Vzhľadom si oba plody nie sú ani trochu podobné. Zato účinky a chuť majú takmer zhodné. Je známe, že badián používali v Číne už pred 3 tisíc rokmi, a to na liečebné účely. Do Európy sa dostal až v 17. storočí. Badyán obsahuje vzácnu silicu anetol. Tradičná medicína ho indikuje pri kolikách a reumatizme aj cieľom podporovať chuti do jedla.
Pozor: Nadmernej konzumácii čaju zo sladkíého drievka by sa mali vyhnúť malé deti, tehotné ženy a osoby trpiace vysokým krvným tlakom.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 5-10 minúty | 1,5 až 2 čajové lyžičky na 2-2,5dl |
Návod na prípravu
- Sladkovkový čaj zalejte vodou s teplotou 100 ⁰C v pomere 1,5-2 čajovej lyžičky na 2-2,5 dcl vody.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Nechajte lúhovať 5-10 minút (prikrytá šálka), potom sceďte
Energetická hodnota: | 4 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasytených : | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.1 g |
z toho cukry: | 0.1 g |
Bielkoviny: | 0.1 g |
Soľ: | 0.01 g |