

Svetlík lekársky vňať - bylina
Pokiaľ ste ho niekedy videli, iste vás zaujal atypickými kvetmi. A ak ste z neho pili čaj, vybavíte si jeho horkastú a trochu korenenú chuť. Vňať svetlíka lekárskeho, ktorý rastie len v miestach s úplne čistou vodou, možno použiť ako na prípravu odvaru, tak nálevu alebo dokonca vína. Nech už zvolíte čokoľvek, získate cenný zdroj glykozidov, trieslovín aj vitamínu C.
Zloženie
100%Nálev a chuť byliny
Odvar z vňate svetlíka lekárskeho chutí bylinne a v závere mierne horkasto. Nálev má svetlú farbu a je takmer bez vône.
Pôvod byliny
Hovorí sa mu aj ambrožka, okoteška alebo mačací ľan. Podľa toho možno súdiť, že sa svetlík lekársky (Euphrasia officinalis) teší ľudskému záujmu mnoho a mnoho rokov. Najskôr bylinkári a neskôr botanici popísali túto rastlinu ako asi štvrťmetrovú, poloparazitnú, bielo až fialovo kvitnúcu. Bola populárna v čase starého Grécka aj za panovania kráľovnej Alžbety I. a zostáva na výslní dodnes. Možno aj vďaka svojmu menu – Euphrasia totiž odkazuje ku gréckej bohyni radosti.
Ako sme už uviedli, ide o bylinu poloparazitnú. To znamená, že na svoj rast využíva anorganické látky iných rastlín. Svetlík lekársky sa preto vyskytuje tam, kde takéto možnosti existujú, teda na lúkach, rašeliniskách alebo pastvinách. Je potrebné dodať, že je veľmi citlivý na kvalitu podzemných vôd, preto sme ho predtým mohli vídať oveľa častejšie ako dnes.
Na každý pád, svetlík lekársky je rozšírený po takmer celej Európe. Poznáte ho podľa listov vajcovitého tvaru s pílovitými okrajmi a kvetov bielej či jemne fialovej farby, ktoré majú na spodine žltú škvrnu. Kvety bývajú približne centimeter veľké a objavujú sa od júla do októbra. Plodom je podlhovastá kapsula.
Prečo je svetlík stále tak populárny? Dôvodom je vysoký obsah glykozidov, trieslovín, silíc a flavonoidov, zároveň je bylina zdrojom provitamínu A a vitamínu C. Jej vonkajšie aj vnútorné užívanie podporuje normálny stav zraku a osvieženie tela. Najčastejšie sa pridáva do čajových zmesí, možno z nej ale aj vyrobiť tinktúru alebo víno.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu zalejte vodou o teplote 100 °C, v pomere 1-2 čajové lyžičky na 1,5-2 dl.
- Na prípravu nálevu v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 15 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

HARMANČEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVET

SLADKÝ KOREŇ - bylina
