

Taiwan Amber Oolong
Kto ho ochutnal, použil slová ako veľmi pekný, zábavný, jeden z najúžasnejších, úplne lahodný. Keď sa Taiwan Amber Oolong ocitne vo vašej kanvičke, dáte svojim kolegom za pravdu. Ide o čaj príjemný, sladký a aromatický. Lístky na jeho výrobu sa zbierajú po celý rok, takže každá sorta je úplne unikátna. Môžete si ho dopriať ako horúci, tak s kockami ľadu.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Taiwan Amber Oolong dáva nálev jantárovej farby, ktorý chutí mierne pražene a drevito, vonia jemne po kvetoch a slade. V chuti identifikujete sladkastosť a tóny ovocia, zvieravosť je skôr nižšia až stredná.
Oolongy patria k čajom, ktoré sú výborné ako horúce, tak ľadové – môžete z nich prichystať báječné ice tea.
Pôvod čaju
Taiwanské oolongy sú považované za jedny z najlepších na svete. Prvé zmienky o nich pochádzajú z dôb pred 400 rokmi a ich popularita nijako neklesá. Nájdete ich tiež pod názvom wu long tea, ide o čaje polofermentované, chuťovo bohaté, obvykle medovo sladké, s príjemnou, dlhou dochuťou.
Prírodné podmienky, ktoré na Taiwane panujú, sú na pestovanie čajovníkov ako stvorené. Kríky vysádzané vo vysokej nadmorskej výške ovplyvňujú ako kolísanie denných a nočných teplôt, tak časté hmly a vysoká vzdušná vlhkosť. Vďaka tomu, a tiež vďaka starostlivosti taiwanských roľníkov, sú miestne oolongy skutočne špičkové.
Konkrétne Amber Oolong pochádza z juhozápadnej časti krajiny, oblasti nazývanej Chiayi County. Väčšinu územia je možné popísať ako úrodné pláne, ktoré sa pomaly, od západu smerom na východ, dvíhajú do kopcov. Región je známy vďaka dychberúcim pohľadom na východ Slnka zo zvlnenej krajiny, turisti ho navštevujú aj kvôli odľahlým lesným chodníkom, vodopádom a pokojným údoliam. Medzi čajomilcami je Chiayi County miestom, odkiaľ pochádzajú najlepšie vysokohorské taiwanské oolongy.
K zaujímavostiam patrí, že lístky na výrobu oolongov zbierajú farmári päťkrát za rok, a to od apríla do decembra. Je potrebné veľmi rýchlo zastaviť fermentáciu, ktorá sa v listoch rozbieha okamžite po uštipnutí a jemnom pokrčení. Hneď ako sa úroda dostane do spracovateľského závodu, nechajú ho robotníci len krátko zavädnúť v miestnosti s teplotou okolo 25 ⁰C. Počas niekoľkých desiatok minút sa z listov odparí časť vody a dôjde k miernej zmene ich arómy.
Potom prichádza na rad natriasanie, ktoré naruší bunkové štruktúry a uvoľní väčšie množstvo enzýmov podporujúcich ďalšiu fermentáciu. Najneskôr do troch hodín od tohto okamihu je čaj vystavený vysokej teplote, v dôsledku ktorej sa proces fermentácie zastaví. Potom už zostáva len čaj rolovať, usušiť, vytriediť a zabaliť.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

TAIWAN NANTOU MING JIAN HONG SHUI OOLONG

CEYLON IDULGASHINNA BLUE NETTLE BIO - Oolong
